13. mar, 2017

Atrium, Destination Småland, Trafikplats Fagrabäck, nya vägar - mer bilar

Hemma från ett litet men bra kommunala-gruppmöte. Många hade förhinder. Vi startade arbetet med att mejsla fram ett antal valfrågor efter en värderingsmall som jag funderat ut och ville testa. Partikamrat gjort snyggt excellark av mina krumelurer. –Ja, det kan fungera med ett par kriterier ytterligare. Senare ska vi lägga en lördag på att arbeta med detta. Tanken är att vi ska ha en handfull valfrågor som vi lanserar stenhårt. Kan vi avslöja. Hurusomhelst. Trevligt gäng och ytterligare en motion skriven av Eva-Britt, som antogs.

Destination Småland AB på förmiddagen, lugna gatan. Allt i ordning inför årsstämman i april. VD Anna rapporterade från olika konferenser och vi började tala om behovet av ny strategi för besöksnäringen i Kronoberg. Det är – som ofta i kommunala/regionala bolag – god stämning och samsyn på frågorna som dyker upp. Vi sitter ju där och styrs av aktiebolagslagen, egentligen en främmande fågel i den offentliga verksamheten som normalt ska styras av kommunallagen.

Så besök på Atrium, ett socialt företag som i år fyller 20. Här har mer än 70 personer med psykisk ohälsa sin fasta plats i tillvaron, större eller mindre del av en arbetsvecka. De arbetar inom snickeri, bygg, bakning, kanslitjänster, cykelreparationer, hunddagis. Hit kan en gå med en trasig stol och få den lagad, en dålig cykel blir som ny. Fågelholkar tillverkas för en mängd olika arter. Fina saker i trä säljs. Bra besök med lite vemodig ton. Växjö kommun (den styrande majoriteten) inför nytt system med auktorisation istället för avtal om platser. Oro har det fött och det är aldrig bra i denna verksamhet för sköra människor. Dessutom måste torpet där hunddagiset Fido finns flytta. Vi som var där följer utvecklingen från våra respektive nämnder så uppmärksamt vi kan.

I morgon extra kommunstyrelse om Trafikplats Fagrabäck. Har skrivit en reservation i förväg. –Ja, det är ingen tvekan, övriga partier är för att underlätta för bilismen, vi håller lågan brinnande för fossilbränslefria Växjö, där det inte underlättas för bilismen men väl för klimat, miljö, cykel och kollektivtrafik.

I morgon kväll – Nina Björk i Växjö!

Carin Högstedt

170313

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se