12. mar, 2017

Från församlingshemmet i Möllekulla, Drev och sockenrådets årsmöte

Hemma efter årsmöte med Drev-Hornaryds sockenråd. Cirka 20 personer där i församlingshemmet vid Drevs nya kyrka. Har varit här förut, men minns inte att platsen kallas Möllekulla. Eva Johansson (C ) hämtade upp mig och vi körde till Rottne och sedan slingriga småvägar, ja, verkligen smala vägar, till rätt ställe.

Årsmötesförhandlingar och Börje Lennartsson omvaldes till ordförande. Valberedningen hade arbetat bra och de som slutade i styrelsen ersattes men inte fullt ut. Inte lätt för små föreningar på landsbygderna att hitta intresserade till styrelser och som i detta fall en midsommarkommitté och en festkommitté. Men allt löste sig. Böksholm som ligger i området, växte plötsligt med 72 personer, när ett asylboende öppnade. Nu är det möjligen på avveckling. Inga tydliga besked. 45 personer kvar på boendet varav 12-15 är barn som går i skolan i Braås. 7 april går denna upphandling ut och de som bor där och de som arbetar där vet inte vad som händer sedan! Vad jag förstår har bygden enagagerat sig i de nyanlända, ordnat med stickkaféer, bjudit in dem till fester och möten, haft en föreläsning om islam på universitetet. Bra!

Det var många frågor och förslag som ställdes till Eva och mig. Vi inledde med att prata lite om den Parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande och de 75 förslagen för att lyfta landsbygderna ur tillbakagången. Vi hade båda positivt intryck av förslagen på det stora hela. Nu är de ute på remiss i landet och sedan ska beslut tas i regering och riksdag. Om alla förslagen förverkligas kommer det att vara mycket positivt! Och alla partierna står bakom, så vad kan gå fel? –Ja, allt egentligen, men det tror jag faktiskt  inte. Sätt till alla klutar och kom med förslag till riksdagen före valet 2018, så får vi en rejäl diskussion om viktiga frågor och den parlamentariska kommittén kan bli politiska föredömen, nästan hjältar.

De lokala frågorna ikväll handlade om en gammal järnvägsbank mellan Böksholm och Braås som behöver grus och belysning för att bli en bra cykelled. Det handlade också om den nerlagda återvinningscentralen i Böksholm, vägskyltar och torra brunnar, om problem med mobiltäckning och om de tre planerade vindkraftverken i Eke, som nu finns 70 överklagningar av och förhandling är 6 april kl 10.00 i Växjö. Det har jag missat att det är så nära förestående. Positivt att nytt naturreservat inom sockenrådets domäner invigs 20 maj! En hel del att följa upp och föra vidare i den kommunala apparaten.

Ett årsmöte utan smörgåstårta är svårt att tänka sig i Sverige. Detta var inget undantag. Finns det någon forskning på hur detta uppstått, utbredning etc? Sammantaget ett trevligt årsmöte med väsentliga frågor på dagordningen.

Långpromenad och våfflor idag ihop med två av döttrarna. I morgon börjar dagen med styrelsemöte i Destination Småland. Det blir en tuff arbetsvecka. Men bättre det än för lite att göra.

Carin Högstedt

170312

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se