10. mar, 2017

Gramsci, makten över tanken, Alghero, årsmöten på rad, Podemos-studier

Lagt sista krutet på valberedningsarbete inför Kvinnojouren Blendas årsmöte om en dryg vecka. Senast tisdag ska vi, Malin Lauber och jag, vara helt klara. Det blir en del nya namn. Igår kväll Noaks Ark Småland-Hallands årsmöte, det mest glada och skojsamma årsmöte alla kategorier. Ordning och reda i verksamhet och ekonomi, bra uppslutning och trevliga människor. Som avgående från riksförbundets styrelse fick jag tal, blommor och presentkort liksom avgående ordföranden Suzana. Vi är ersatta med mycket kompetenta personer. Maken L omvald till valberedningen.

Hann också med igår att delta i en start på en studiecirkel, initiativ av en ny medlem i V Växjö. Vi ska studera Podemos, vänsterpartiet i Spanien, som gick från ingenting till 30 % och som visserligen har sjunkit från den nivån men ändå är intressant. Hur gör en???

Träffade före detta kommunstyrelsens ordförande Bo i kommunhuset häromsistens. Han frågade om vi har någon resa inbokad. (Vi brukar prata resor och böcker.) – Nej, sa jag som sanningen var. – Vi ska till Sardinien, sa han. Det går resor från Växjö. Det låg och grodde i mig. Ingen resa inbokad. Det har jag varit noga med att vi ska ha, något att se fram emot, lite äventyr, vandringar eller bara slappa. Kollade på resor från Växjö till Sardinien. Japp. Alghero bokat sista veckan i juli. För 22 år sedan var vi på Sardinien på en egenkomponerad resa. En av de bästa vi gjort! Så vackert, så intressant! Till just Alghero anlände vi med buss från Bosa på min 50-årsdag. Mycket vacker dag med hög klar luft. Bodde på ett hotell som delvis varit kyrka. Besökte litterära platser men missade Antonio Gramsci (”Brev från fängelset”), som ju var radikal politiskt, filosof med mera och naturligtvis hamnade i fängelse under fascismen. Jag har trott att Gramsci var född på Sardinien men inte enligt Wikipedia. Men han gifte sig och bosatte sig där. Kanske finns något museum? Gramsci är känd för begreppet ”kulturell hegemoni”, vilket tål att tänka på. ”Makten över tanken” brukar jag kalla det. Hur som helst, så har maken L och jag en bokad resa framöver att se fram emot. Tack för det, Bo Frank!

Känner mig överhopad med saker att göra plus att det måste städas. Blir inte gjort idag heller, men en god gryta har jag lagat.

På söndag kväll till Drev-Hornaryds sockenråds årsmöte i församlingshemmet i Möllekulla tillsammans med Eva Johansson (C). Säg inte annat än att det är omväxlande i kommunpolitiken! Ena dagen (se tidigare blogg) på krogar i Växjö, andra i Möllekulla! Ser fram mot det!

Carin Högstedt

170310

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se