8. mar, 2017

Jobba hela livet - sedan blir du fattig, mansfri tidning, inget mysprojekt

I ca 30 % av nyhetssajten Omnis artiklar förekommer kvinnor. Under 2016 hade Dagens ETC 51 % kvinnor och 49 % män beräknat på intervjuade, skribenter, tecknare, foton. I Dagens ETC 8 mars 2017 är det mansfritt, 104 intervjuade och bildsatta kvinnor, 0 män. För att visa att det går skriver nyhetschefen Anna-Maria Carnhede. Och det har en ju hört många gånger, att traditionella media försvarar sig med att det är svårare att få kvinnor att ställa upp på intervju t ex. Det går naturligtvis, men de måste anstränga sig. Det har Dagens ETC visat.

Dagens ETC.s ledarskribent 8 mars är Linn Spross. ”Jämställdhet är inget mysprojekt” är rubriken. Mycket läsvärd och problematiserande. Vi har statistik och mäter skillnader kvinnor och män. ”Å andra sidan är det högst oklart vad dessa två kategorier egentligen innebär”. –Nä, enkelt är det inte.

Handfasta siffror: 355 000 svenska pensionärer riskerar att hamna i fattigdom. 70 % av dem är kvinnor. ”Jobba hela livet – sedan blir du fattig”. Gloria Perdemo Varela är 79 år, har drygt 11 000 i pension efter 40 arbetsår i vården. Hon kom till Sverige för 40 år sedan, har arbetat hela tiden, bor i en tvåa i Göteborget. Märk väl: 11 000 är före skatt. Det blir ca 7 500 kr per månad efter skatten. När hon uttalar sin kritik mot nuvarande pensionssystem, så får hon höra att hon kan åka tillbaka dit hon kommer ifrån.

På det stora hela kan jag konstatera att de stora utmaningarna för jämställdhet är våld mot kvinnor, maktfördelning, rätten till heltid, jämställda löner. Det är krafttag mot segregerat arbetsliv, sjukskrivningar och dålig arbetsmiljö, skevt uttag av föräldraledighet som står på kvinnors dagordning denna 8 mars såväl som alla andra Internationella kvinnodagar jag har upplevt som aktiv i politik och som feminist. Och det sedan mitten på 1970-talet! Nej, det är inget mysprojekt. Det kräver en överjordisk uthållighet och kamp varje dag.

Positivt – global utblick: Mödradödligheten går neråt. Sexuellt våld är erkänt som krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Har haft hemmadag med tidningsläsning och myspys med katterna. Snart till seminarium om viktiga kvinnor i historien och sedan följa med kommunal alkoholhandläggare på kontroller. Annorlunda företagsbesök och på kvällstid.

Carin Högstedt

170308

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se