6. mar, 2017

Rosa Luxenburg, Nina Björk, Trafikplats Fagrabäck, byapeng, vardagsfeminism

Tänder ett ljus för yttrandefriheten och för att kanske få inspiration till en blogg. Det är sjätte dagen på den hundra dagar långa #blogg100 och jag är precis hemkommen efter interna möten med kommunala gruppens arbetsutskott och så fullmäktigegruppen. Massor med ställningstaganden, lite tröttkörd, snö och is ute.

Jag började blogga midsommar 2014. Det jag skriver är en slags dagbok från min vardag som kommunpolitiker och engagerad i samhällsfrågor. Brukar kalla mig vardagsfeminist. Det är det vardagliga kneget i politiken varvat med fritidens fåglar och böcker som jag förmedlar. På tal om böcker; Läser just nu Anita Shreves ”Sjöglas”. Har läst henne tidigare och har för mig det var mer deckaraktigt, ”Pilotens hustru”. Detta är en välskriven intressant roman om Amerika ca 1930, om strejk i textilindustrin och hur det påverkar några människoöden.

I morgon möten hela dagen och kvällen. På kommunstyrelsens arbetsutskott på förmiddagen kommer ”medfinansieringsavtal Fagrabäcksrondellen” upp. Nu är det ju inte Fagrabäcksrondellen precis, utan en gigantisk ”Trafikplats Fagrabäck” för 284 milj kr, varav kommunens skattebetalare ska stå för 78 milj kr. –Ja, det är köer vid vissa tidpunkter på dagen i rondellen, såväl som i många andra rondeller i stan. Och det angriper den grönaste kommunen i Europa genom att underlätta för bilismen istället för att enkelt göra en tvåfilig rondell (en fil nu), göra överenskommelser med arbetsplatser att börja och sluta arbetstiderna annorlunda, lägga mycket mer krut på kollektivtrafik… Hållbart? Nej.

Bostadsförsörjningsprogram ska antas, först på arbetsutskottet, sedan på kommunstyrelsen på eftermiddagen. Jag och gruppen är kritisk till programmet och speciellt till den del som handlar om landsbygden, men är fortfarande osäker på hur jag rent konkret ska formulera kritiken. Kanske vaknar i natt och har det hela glasklart i huvudet?

Bra förslag förekommer – till exempel höjs byapengen till de samhällsföreningar och sockenråd (26 st) som verkar i kommunen. Ja, inga stora belopp men ändå en uppmuntran för det idoga och ideella arbete som görs ute i samhällen och byar.

I morgon kväll styrelsemöte med Bibliotekets vänner. En annan värld än den partipolitiska. Nästa föreläsningskväll, som Bibliotekets vänner ordnar,  är 14 mars och då kommer Nina Björk och talar om sin bok om Rosa Luxemburg, Drömmen om det röda. Jajamensann, 14 mars kl 18.00, Växjö stadsbibliotek.

Carin Högstedt

170306

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se