2. mar, 2017

Fiskmåsarna är här, ETC Växjö - snart en realitet? landsbygdsfrågor

 

Vaknade inte av väckarklockan. Nä, med sovrumsfönstret lite på glänt till ljudet av fiskmåsar och kanadagäss. De är här i Toftasjön 2 mars. Underbart! Men kanske lite tidigare än för 20 år sedan till exempel? Ska se i fågelböckerna vad vi antecknat om det.

Igår kväll – möte med den grupp människor i Växjö, som är intresserade av att Växjö får en ny tidning – ETC  Växjö. Blandning av människor och stor entusiasm. -Vad ska vi göra? –Jo, först och främst samla in 2 000 prenumeranter ”i förskott” och /eller stöd genom crowdfunding. Sedan blir det presstöd och tidning. –Varför? –För att en ”röd dagstidning för en grönare värld” är nödvändig helt enkelt. Dagens ETC är en daglig tidning. Växjös ETC blir en veckotidning, till att börja med i alla fall. Kan du avvara en 50-lapp i månaden till att medverka till framgång för en tidning med annat perspektiv, feminism, solidaritet, klimat, miljö, jämlikhet, så gör det. Enkelt på nätet via Dagens ETC, kundtjänst. Vi som samlades igår tror att kan Jönköping, Sundsvall med fler starta, så kan Växjö. Göteborg är på gång, Västerås också. Det rör på sig i medievärlden.

Läste till frukost insändarna i Smålandsposten. En Gusten Mårtensson, (C) skriver i en polemik med Monica Haider, (S) om landsbygdspolitik: ”Vi (centerpartiet) använde oss mycket mindre av statliga subventioner och fina ord” underförstått när vi regerade. RUT och ROT tas som exempel. Men vad är RUT och ROT annat än statliga subventioner??? Därtill gynnar de danderydsborna mest i landet, om jag inte tar fel på stockholmskommun. Mårtensson skriver rätt trevligt, det är inte det, men jag förundrar mig över hur de borgerliga partierna ogenerat kan subventionera tjänster av synnerligen olika slag, men aldrig i livet byggande av bostäder, som är en mänsklig rättighet av helt annat slag än altanbyggen och fönsterputsning.

Magazinet, gratistidningen i Växjö som kommer ut en gång i veckan, införde möjligheten att få in insändare för tre veckor sedan. Jag skrev om behovet av bostäder på landsbygden. Den blev ”besvarad” av två ur det borgerliga styret i Växjö veckan därpå och idag är mitt svar på deras inne för den som vill läsa.

Snart till Växjö för att möta invånarna på Storgatan. (V)äxjös Kommunnytt är ute, se www.vvaxjo.se.

Carin Högstedt

170302

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se