24. feb, 2017

Välfärd och vinster, extrema Sverige, islossning?

Det är ingen måtta på felaktigheter och överdrifter som kampanjen för ohejdade vinster i välfärden har mage att lägga fram!

Det handlar INTE om att lägga ner privata företag; det handlar om att begränsa vinstjakten i välfärden.

Det handlar INTE om att jaga ideella och kooperativa företag på flykten; tvärtom talar Reepalus utredning  om ”hur aktörer utan vinstintresse ska kunna utvecklas och få en mer framskjuten plats”.

Det handlar INTE om vinstförbud; det handlar om att begränsa vinstuttaget.

Enligt SVT (4/1) gjorde de fem största börsnoterade välfärdskoncernerna en vinst på 2,3 miljarder 2016. Reepalus utredning genomförd skulle ge 300 miljoner. Finns intresset för god vård och omsorg, så torde det räcka för att vara kvar i branschen.

Läs gärna Dagens ETC 23 och 24/2. Igår faktagranskning av Kent Werne, idag om LO.s kritik av den missvisande kampanjen från Svenskt näringsliv, som många remissinstanser byggt sina svar på.

En blir förtvivlad över att något som stor del avsvenska folket faktiskt vill, nämligen begränsa vinsterna i välfärden, väcker sådan skrämselreaktion, sådana överdrifter. I andra länder är det helt normalt att inte stoppa in skattepengar i välfärdsbolag som är fria att göra hur mycket vinst som helst och dessutom skicka den till något skatteparadis. Sverige är extremt i detta avseende, helt i onödan!

Fredag eftermiddag. Tidigt hemma och solen skiner. Isen på sjön har gått upp och det finns hopp om vår och vinstbegränsningar i välfärden.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se