23. feb, 2017

Vinster i välfärd och folkviljan - står på spel, Vision o Kommunal, Vaiana, Burman

Läst ut Elsie Johansson, ”Riktiga Elsie”, hennes självbiografi och senaste bok. Inte läst så många av hennes tidigare böcker men tyckt om dem jag läst. Vi har mycket likartade bakgrunder; arbetarklass, landsbygdsboende i skogsbryn, lärare som såg till att barn med läshuvud, som det sas, fick ta realen – ja, jag studenten. Elise ville av hela sitt hjärta läsa vidare, men fästmannen fick henne att lova att aldrig göra det. Hon ville gå latinlinjen. Det fick jag. Läste till och med helklassisk gren, det vill säga forngrekiska också. Vi läste bland annat Bergspredikan ( ur Bibeln) på grekiska. Har haft nytta av båda de utdöda språken hela livet när det gäller att förstå ord till exempel.

Mycket trevligt mottagande på residenset, när vi drack kaffe med landshövding Ingrid Burman. Hon visade oss runt och vi pratade om vad som händer i Växjö kommun och i Kronoberg. På twitter och facebook fick vi många hälsningar till Ingrid med oss, inte minst från uppsalabor.

För någon vecka sedan träffade några av oss i (V).s kommunala grupp Vision och hade ett bra samtal. I tisdags var det dags för Kommunal, också det mycket bra genomgång av frågor som rekrytering, stress och sjukskrivningar, psykisk ohälsa, intraprenader, arbetsmiljö. Vad kan göras för att motverka den psykiska ohälsan som skjuter i höjden? –Utbildning i arbetsmiljö för unga chefer, kortare arbetsdag för t ex undersköterskor på ett antal arbetsplatser, mer personal på ett antal andra arbetsplatser – och jämföra. Mentorer, personalens inflytande över sitt dagliga arbete, olika former av intraprenader, mindre barngrupper i förskolan, tillåtande atmosfär… Det finns problem men det finns möjliga lösningar också.

Vid 16.30 kom jag på att jag börjat dagen kl 8.00 i kommunhuset och att jag ätit en bit tosca hos landshövdingen och tre geléhjärtan hos Kommunal. Jag mailade återbud till nästa styrelsemöte och åkte hem och åt lunch.

Igår på bio med barnbarnen. Vi såg ”Vaiana”, en animerad film, som vi alla fyra, maken L, barnen och jag, var nöjda med. Välgjort, spännande med modig flicka i huvudrollen. Lite väl lång dock. Gjorde våfflor, spelade memory, schack och lyssnade på fåglar i den nya fågelboken med inspelade läten i. Den gamla var kaputt. Mycket bra bok som väcker fågelintresset hos barn och är bra för alla andra också. Idag sol och flera grader varmt så någon vintersport blir det inte på dessa breddgrader och sportlovet.

(V)s distriktsstyrelse träffades igår kväll och summerade förra lördagens utbildning, verksamhetsberättelse och bokslut/budget inför kommande årskonferens 4/3. När jag kom hem ägnade jag en stund åt ett nytt befolkningsregister över bl a USA, som jag prenumererat på. Testade Ludwig Schmaus, min farmors systers man. Fick med enkla tryck veta att han var från Tjeckien, kom till USA 1907, att familjen med två barn bodde i Kalifornien, att han var skräddare med egen firma. Farmors syster Constanse emigrerade 1906, 19 år gammal. Fantastiskt att få adress till deras bostad och alla möjliga uppgifter direkt i datorn!

Knäckte min mobil i tisdags och nu har jag en lånetelefon tills en ny kommer. Inget att göra med den gamla. Den åkte i golvet och blev helt rubbad.

Ikväll är det spännande möte på Stadsbiblioteket med ”Kreativt skrivande” som finns på Linnéuniversitetet. Det är ett gäng olika deltagare i Kreativt skapande som framträder på Bibliotekets vänners arrangemang ikväll kl 18.00. Men innan dess fullt av saker som ska skrivas och ett valberedningsmöte.

Krafterna FÖR vinster i välfärden är starka och de kör över folket. Det krävs starka motkrafter - organisering, mobilisering – det är våra pengar, vår välfärd, våra barn och gamla det handlar om!

Carin Högstedt

170223

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se