20. feb, 2017

Ögonproblem, leva under jord, tågstopp i Åryd, solceller och billöst boende

Hemma tidigt. En måndagskväll utan möte är mycket ovanligt. Idag en ny sväng till vårdcentral för andra botemedel mot svidande röda ögon. Om inte detta hjälper så blir det ögonexpert. Läkaren sa sig ha samma problem som jag, att det är inget farligt, att ögonen inte är skadade men att den torra inomhusluften och arbete vid dator inte är bra för våra ögon. –Nej, det känner jag ju och att vara tvungen läsa alla kommunala handlingar på skärmen gör inte saken bättre. Handlingarna till morgondagens arbetsutskott tog väl drygt två timmar igår. På sikt kanske massor av människor får ögonproblem på grund av skärmläsning. Förslag till bostadsförsörjningsprogram har jag kvar att läsa och jag har tryckt ut det på papper! 40 sidor. Det får vara måtta på anpassligheten.

Funderar på två nya motioner: Kampanj för solceller och att använda modellen ”Bostad först” för att ge hemlösa chans till bättre liv. Används – och med framgång – i storstäderna, Örebro och Helsingborg t ex. Modellen går ut på att erkänna att ett hem är en förutsättning för allt det andra: utbildning, arbete, socialt liv. Det skapas inte direkt från gatan. Har underlag till båda och det är bara att skriva, kanske idag rentav.

På tal om hemlösa – 49 000 människor väntas gå under jorden de närmsta åren, när deras asylansökningar avslås. I ett slag förlorar de försörjningsstöd, härbärge, skola – allt. Ut på gatan. Dagens ETC idag berättar om Abdullah, 18 år, i dagens tidning. Förvaltningsdomstolen ger honom rätt till bistånd från socialtjänsten men Farsta stadsdelsnämnd nekar i alla fall. Abdullah har inget liv i Afghanistan, säger han. Dör hellre. Han är en ungdom på 18 år som lärt sig svenska, varit här i tre år drygt. Han förstår inte systemet. Sverige har fött honom i tre år och nu när han kan klara sig själv ska han ut. Skattebetalarna förlorar ju på det, säger Abdullah. –Just det. Och så är hanteringen av unga människor inhuman också.

På dagordningen på arbetsutskottet i morgon bland annat medborgarförslag om tågstopp i Åryd och skrivelse från (MP) om att utreda möjligheten att bygga ett hyreshus som uppmanar till billös livsstil. Förebilden finns i Malmö och kallas Ohboy. –Visst och varför inte på stationsområdet i Växjö? Det har (V) drivit att eftersom folk bokstavligen bor på stationen med bussar och järnväg, så borde det vara möjligt att sänka P-normen och att vända sig till billösa hyresgäster. Sådana finns det gott om! Men det har inte fått gehör från de blå-gröna! Kanske inte för sent – ett krav på Norra stationsområdet som står näst i tur att bebyggas!?

Tågstopp i Åryd är tänkbart men en framtidssak – så ungefär är förslag till svar på medborgarförslaget. –Ja, och framtiden är här, i våra händer.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se