2. feb, 2017

Swede Hollow, Ola Larsmo, Gellert Tamas, Thoursie, svensk opinion, ETC Växjö?

Vilken vecka! Film i måndags, föreläsning om poeten Ragnar Thoursie igår och ikväll Gellert Tamas! Så mycket kultur på en enda vecka – det är ovanligt att det får plats bland alla partimöten. Det var författaren Tomas Fransson från Vetlanda, som berättade om Ragnar Thoursie. Han har skrivit en bok om denne poet och byråkrat (positivit menat) som var anställd på AMS, där han gjorde utredningar. Thoursie bodde i Växjö och i Lessebo. Inte hela livet men rätt många år.Tomas Fransson berättade med inlevelse och jag lärde mig mycket om Thoursie och vilka värderingar han stod för. Avled 2010. Satt och tänkte på Roland Paulsson som nyligen skrivit om arbetsförmedlingen, ”Vi bara tiger”. Paulsson och Thoursie hade förstått varandra om de träffats. Bibliotekets vänner bjöd in och publiken var betydligt talrikare än jag väntat mig. Thoursie är ju inte särskilt spridd och känd.

Och ikväll på Kafé de luxe Gellert Tamas, en av mina favoritförfattare. Har försäkrat mig om plats genom att boka middag och vara där i god tid. Maken L i Kosta på regiondagar torsdag-fredag. I morgon upp tidigt för att åka med 6-tåget till Stockholm och landsbygdsdag på SKL, Sveriges kommuner och landsting. Det kommer att handla om kollektivtrafik, bredband, opinionsbildning och den parlamentariska kommitténs slutbetänkande, det som innehåller 75 förslag för landsbygdsutveckling. Jag åker tillsammans med Eva Johansson (c ) som också är ansvarig i Växjös kommunstyrelse och vår landsbygdsutvecklande tjänsteperson. Det blir bra, även om det lite tidigt att åka.

Sköna rubriker i tidningarna om senaste sammavägningen av opinionsundersökningar! T ex ”V och C ökar mer än SD i nya väljarmätningar” (Dagens ETC 2/2). ETC Göteborg är på gång att starta. ETC Växjö vore ytterst bra att ha, om det kan förverkligas. Maken L pratat med Johan Ehrenberg om det, när Ehrenberg var här i höstas. Inte omöjligt var svaret. Känns bråttom.

Möte i valberedning inför Vänsterpartiet Växjös årsmöte igår. Intervjuade en frisk fläkt som kommit inflyttad från Emmaboda. Mycket inläst på vänstern i Spanien, USA och England. Många tankar om att använda nya kommunikationsmedel i valrörelser. Valberedningen kommer att ha ett starkt förslag, peppar, peppar. Medlemmarna bestämmer. Möte också med distriktsstyrelsens arbetsutskott och på kvällen möte med nya medlemmar. Det senare  missade jag. Partiet växer – inte som en raket men stadigt uppåt och även i de glesbebyggda småkommunerna runtom Växjö.

Läser Ola Larsmos Swede Hollow. Har inte forskat på mina släktingar som for till Amerika särskilt mycket. Vet att många for till just Minnesota där Swede Hollow fanns i botten på en ravin i S:t Paul. Boken utspelar sig 1897. Rimligen bör några av mina anförvanter hamnat där i det som stadens myndigheter beskrev som ”pesthål”. Vet inget om hur det ser ut där idag, men jag vill åka dit. Ska ta reda på mer.

Carin Högstedt

170202

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se