29. jan, 2017

Åskar, Uusma, André, nya block, Vitön, fasan, stjärtmes, kanadagås, personangrepp

Igår var maken L och jag i Gasslanda, där barn, barnbarn och svärson bor, och räknade fåglar. Det har blivit tradition. 14 olika arter räknade vi in där. Jubel när tre stjärtmesar dök upp, precis när vi tänkte avsluta. Dotterdotter väldigt bra på fågelskådande. Fasan hör inte till vanligheterna, men i Gasslanda finns de. Här hemma har vi hittills 11 arter. Vi ska rapportera in när skymningen faller och fåglarna drar sig tillbaka. ”Ensamma kanadagåsen” spatserat för bi. Den lever trots is på sjön och kylan. Verkar hänga med kajorna och kråkorna. Jag sprider brödbitar och olika fröer lite här och var, men vet inte vad den lever på egentligen, när den inte kan fiska.

Cyklat runt  i Sandsbro med (V)äxjös Kommunnytt totalt 4 timmar och 55 minuter fördelat på igår och idag. Maken L inte i form, annars brukar vi dela på det. Bra cykelväder, skönt ute, rensat hjärnan, behöver inte uppsöka gym.

Läst ut Bea Uusmas bok om André-expeditionen som slutade med de tre polarfararnas död på Vitön.  Fascinerande läsning om en gåta, som engagerar Uusma långt över det vanliga. Dödsorsakerna skulle kunna vara morfin, vådaskott, isbjörnsattack, skörbjugg, mord, nedkylning, blyförgiftning, trikiner, botulism med fler orsaker. Hon går igenom sannolikheten för varje möjlig orsak för varje man i expeditionen. Löser inte gåtan! En del kan avfärdas, annat är möjligt i något fall. Trikiner har ju varit en vanlig gissning. Ja, de kan ha varit infekterade av trikiner, men inte dött av det är slutsatsen.

Maken L och jag besökte konsthallen igår och såg flera utställningar denna Kulturnatt. Vi sökte oss dit för unge Åskar Liljas skull. Han hade sin intressanta utställning i konsthallens soprum! Så stadsbiblioteket, där styrelsen för Bibliotekets vänner avlöste varandra för att sköta citattävlingen. Den var svår! Trots tre alternativ att välja på. Vet inte hur det gick men alla som gick runt och försökte koppla citat till rätt person ansåg att det var mycket svårt. Och en rolig utmaning. Vi hade bra plats och här träffade jag många bekanta och vänner. Alla verkade ute denna kväll och på Stadsbiblioteket händer det något på varje kvadratmeter, så många går naturligtvis dit. Kommentarer om förslaget till nytt stations- och stadshus i Växjö – för dyrt, onödigt, tjusigt, hybris - och om ledaren i Smålandsposten i fredags om den nya landshövdingen Ingrid Burman: Förtal, elakt, infamt, hade aldrig gjorts mot en man. Kan bara hålla med om omdömena. Sällan läst något så taskigt personangrepp. Det är som om högerrepresentanter skulle ställas till svars i varje läge för att de var mot allmän rösträtt, mot 8 timmars arbetsdag, mot femte semesterveckan, mot homopartnerskap… för att nämna några exempel.

Rätt intressant i SvD idag om tre block i svensk politik. S+V+MP är ett block, C+L ett andra och SD+KD+M ett tredje. Vänster, mitten, höger. Skribenten menar att väljarna är redan där. Alliansen är slut. Det hänvisas till en studie från 2016 som leddes av psykologen Maria Sandgren vid Södertörns högskola. Studien redovisade djupliggande faktorer som får människor att rösta på visst sätt och hittade tre grupper som stämmer med de tre blocken. Högergruppen, normorienterad, präglas av låg tillit, negativ människosyn, patriotism, traditionell moral. Stämmer med SD-väljare men studien visar på långt fler väljare i andra partier (i S och M) som är normorienterade och latenta SD-anhängare. Låter som det är en studie som ska studeras!

Tråkigt dock och farligt att politiken nu handlar mer om vem som ska ta vem än innehållet, det som berör folks vardag.

Nu lite sopplunch och så sista fågelskådningen och rapport till SOF, Sveriges ornitologiska förening.

Carin Högstedt

170129

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se