15. jan, 2017

Oljepalmplantager, industriskog här och där, fågelräkning snart, Linn Ullman, de oroliga

Bra artikel idag i SvD (15/1) av journalisten/författaren Ann-Helen Meyer von Bremen och jordbruksexperten Gunnar Rundgren: ”Högt pris för globala plantager”. Äntligen förstår jag vidden av oljepalmodlingarna! De båda har nyss kommit hem från Sumatra. Där odlas oljepalm på en yta av 7 miljoner hektar, stort som hela Tjeckien. Känslan de får när de ser dessa rader med enahanda palmer mil efter mil efter mil  är likartad den en kan få i stora delar av Norrland. Endast 3 % av Sveriges skogar kan räknas som naturskog, som varit orörd under minst 150 år. Svenska miljömålet ”levande skogar” kommer inte att nås. -Nej, kommer något miljömål att nås? Det gjorde det inte under de borgerliga åren i alla fall – eller möjligen ett av målen. Mycket information och tänkvärt på SvD Debatt om palmolja, plantager och skulle jag vilja säga: Kasta sten i glashus. Som vi gör i Sverige. Ju längre bort plantagerna är, ju mer upprörda är vi. Men vi har egna nära inpå.

Läser med nöje Linn Ullmans bok ”De oroliga”. Har tidigare läst ”Det dyrbara”. Blev mycket imponerad av den. De oroliga är hennes föräldrar, Liv Ullman och Ingmar Bergman. Mycket fin skildring!

Om 14 dagar är det fågelräkning i Sverige: Fåglar vid husknuten eller liknande heter det, en god tradition att räkna in fåglarna, som vi gärna föder på vintern. Här hemma har vi rekord  i buskarna – inte i antal men i arter. Mycket spännande. Idag dök gråsiskorna upp. Hackspetten kommer varje dag. Koltrastar sprätter på marken. Nötväckan hänger upp och ner och äter. Steglitsarna är roliga och dekorativa. Domherrar pryder alltid ett fågelbord. ”Ensamma kanadagåsen ” såg jag igår på isen, fortfarande vid liv. Hoppas alla håller sig kvar till fågelräknarhelgen. Förra året var dålig fågelhelg minns jag.

Det blev en lugn helg med ett stort minus dock. Igår hade maken L.s dotter i Malmö öppet hus, 50-årsfest. Tågbiljetter köpta, allt klart, men jag var så förkyld och febrig att jag fick stanna hemma. Låg nästan hela dagen och är mycket bättre idag. Bra att jag stannade hemma och inte drog med mig baciller på fest. Idag träffat barnbarn en stund, ätit våfflor och spelat spel, schack och Resan. Bilturen ut på landet i starkt solsken och det nya årets ljus hjälpte livsandarna att vakna.

Nu minus 4,6 grader och kvällen får ägnas åt att läsa in handlingar till kommunstyrelsens arbetsutskott. I morgon bland andra möten kommunala gruppen med besök från Kvinnojouren Blenda.

Dagens fundering: hur många biträdande gruppledare och gruppledare kan ett parti ha i Växjö kommun??? (Se artikel i Smålandsposten, nätet).  (M) har nu fyra gruppledare sammantaget, varav en inte ens sitter i kommunfullmäktige. Titeln ”biträdande gruppledare” finns över huvud taget inte i Växjö kommun. Återkommer om detta.

Carin Högstedt

170115

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se