2. jan, 2017

Västervikssenap, skinka, älghultsbröd, julslut, Sandsbro skola, altanhäng, Vena

Idag blev Teneriffa sig likt; ingen kylig blåst, sol, varmt och massor med folk på stränderna och i havet. Vår sista dag. Har bara njutit.

När vi kommer hem i morgon kväll är julen så gott som över. Lite konstigt. Bra att vi tog med sista biten skinka hit (sista biten är alltid godast) och dessutom stora brödkakan från Älghults julmarknad. Saknade senapen men för snål för att köpa senap för så liten användning. Slottssenap, den klassiska är bra till skinkan, men på senare tid har en ny favorit seglat upp: Västervikssenap. På försommaren var en av döttrarna och jag ute på rekognoseringstur inför vår släktforskningshelg (mina bröder och jag med respektive). Vi var i Vena med omnejd. Behövde lunch och det som erbjuds är Vena Värdshus (och vandrarhem). Det visade sig inte enkelt att få mat denna dag. De hade ett stort sällskap – 35-40 personer – och det var både svenskar och amerikaner. Det vi kunde erbjudas var kokt fläskkorv med potatismos. Dottern är vegeterian och fick tugga på något grönt plus äta glass. Servitrisen frågade om jag ville ha Västervikssenap till korven. Konstig fråga, tyckte jag. Varför inte fråga om jag vill ha senap rakt av? Men jag sa ja. Det var min första träff med Västervikssenap och sedan är jag fast. Men sällskapet då, de som fick fin lunch vid vita dukar? –Jo, det var ju för attans plåtar hela släkten som satt där, en gren av Sabelsköldssläkten, som hade träff! Där har jag anor både via min farmor och min farfar. Pratade lite med släktföreningens ordförande.

Ja, det var en lång inledning om senap och slumpens skördar i Vena. Veckan är slut och förutom maken Ls envisa hosta, så har vi haft det väldigt bra. Motion, frisk luft, slappat och läst, skrivit och funderat. Bunkrat D-vitaminer i kroppen genom solen.

Hemma en väldigt tråkig nyhet. Sandsbro skola eldhärjad. Där går barnbarnen, där har mina barn gått, där är jag rastfadder. Gympasalen, musiksalen, biblioteket, personalrum plus entrén är borta vad jag förstår, men klassrummen kvar. Sandsbro skola är en byggarbetsplats i vanliga fall. Nu blir det ännu mer sådant. Bra info om det som hänt och ska hända med framför allt fritidsbarnen, ca 45. De får flytta ner till förskolan på Björkvägen. Info via Smålandsposten och Växjö kommun kommer fortlöpande. Bra. Men så tragisk början på 2017! Trolig orsak bans lek med smällare.

Ut och handla lite och så börja packa. Känns som vi kom igår. Fin kväll på altanen återstår. Hemma kallt har jag sett och många åtaganden väntar. Som det brukar vara efter en andhämtningspaus. Som det ska vara. God fortsättning!

Carin Högstedt

170102

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se