28. dec, 2016

Lite kyligt, kaffeabstinens, Vintersol, Tana French, fiskeläge, gravida kvinnor forslas runt

Blåsigt, lite kyligt, mulet – så är Los Cristianos idag onsdag. Några solstrålar men inte många. Nåja. Det var dag ett, kommer fler. Kom hit igår eftermiddag, jag lite grinig för att det tog 2,5 timmar från det att vi landat tills vi var på hotellet en halvmil bort. Bagagebandet på flygplatsen krånglade och allt kändes segt, segt. Men herremintid! Att klaga på sådant när havet är nära, palmerna många och tjusiga, vågorna rullar och temperaturen är 20 grader över den hemma! Nä, jag bara säger sanningen: Jag var gnällig.

Idag en promenad i ett par timmar. Vi var här senast för två år sedan, så det mesta är sig likt. Butiker byter ägare och en del nya hotell växer upp ur den torra jorden i sluttningarna på kullarna, som omger denna gamla fiskeby. Historiskt är det ett fiskeläge och med lite god vilja så går det att ana en annan tid bakom hotell, restauranger och butiker. Många fina välskötta planteringar! En ren njutning att se. Maken L och jag har alltid skrivit dagböcker på våra resor. Här har vi med oss några olika årgångar från vistelser just här. Där är mycket om fåglar, träd, buskar och mat, var vi gått, vad vi ätit och vilka restauranger vi fäst oss vid. Nu använder vi dagböckerna som guideböcker. Tyvärr, fågellivet är inte vad det varit. Däremot blir cykel- och vandringsleder utbyggda. Här är mycket tillgängligt för personer med rörelsehinder, inte generellt men stränderna och strandpromenaden. Här ligger Vintersol, som är svenskt, och tar emot patienter med olika funktionsvariationer. Mängder med rullstolsburna glider fram här.

Läste i dagens Aftonblad om sjukvården hemma som har en mängd tomma platser på sjukhus för att det saknas sjuksköterskor, för att de har dåliga löner och villkor, för att kvinnors arbeten är inte uppskattade pengamässigt och att nu kostar hyrsjuksköterskor jättemycket och för födande kvinnor har skapats en hel organisation som bollar dem runt i landet och även utomlands, när det är dags för förlossning. En enda lång mening och sammanfattning av sjukvårdsläget i Sverige idag. Och i någon kommun ska det sparas in några miljoner på maten till äldre och då får de dementa ta på sig det, fast de betalar lika mycket för maten som andra. Kommentarer känns överflödiga.

Åt god fisklunch och ska ha en lugn kväll utan utemiddag. Läste ut Louise Penny i natt, när jag inte kunde sova på grund av kaffeabstinens och dånande huvudvärk, och börjat på Tana French ”En hemlig plats”. Ja, en roar sig! Ska inte glömma att ta en eftermiddagskopp kaffe. Trodde att jag skulle sova bättre utan kaffe, men det är ju rent fel och farligt. Jag drack kaffe  kl 12-01 i natt. Sedan kunde jag sova. Gäller bara att hitta den rätta dosen.

Carin Högstedt

161228

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se