23. dec, 2016

Arkeologi, kilskrift, hällkista, Oskarshamn, bibliotek, litteratur, julmat, Gasslanda

Läser med stort nöje Olle Larssons (författare, historiker, lärare) krönika i Smålandspostens C-bilaga 16/12. Ja, jag har lite olästa tidningar kvar, men är snart ikapp. Nåväl Olle Larsson är från Oskarshamn och det ger en extra dimension åt hans krönikor för mig. Denna handlar om hur han tidigt blev intresserad av historia och arkeologi. Som femåring grät han sig till 10 band Den svenska historien på bokmässan 1972! Han beskriver biblioteket vid Lilla Torget, känslan av att plocka till sig böcker, lukten som var alldeles speciell. På detta bibliotek hade jag mitt första sommarjobb! Jag var väl en 15-16 år och fick vara på en plats där, jag kände mig hemma. Drömmen var att bli bibliotekarie. När jag var liten, tillgången på böcker begränsad och min läslust oerhört stark, så hade vi ”Svenska folkets underbara öden” hemma av Carl Grimberg. Om alla banden vet jag inte, men några. När jag inte lyckades hitta annat att läsa, så dök jag ner i svenska folkets historia. Minns bara beskrivningen av alla konstigheter som hittades i en avliden kungs kropp. Olle Larsson byggde en hällkista i sitt rum – hade stort intresse för gravar. Jag minns att jag var väldigt förtjust i kilskrift och satt och tecknade av det skriftspråk som fanns från ca 3000 f kr till ca 75 e kr. Ja, faktiskt var mitt yrke prio 2 arkeolog. Inga liknelser i övrigt mellan Olle Larsson och mig men Oskarshamn och bibliotekens betydelse är gemensamma nämnare.

Hemmalugn medan maken L är och postar julkort och allt känns klart. Vi firar lite jul med god mat ikväll för oss själva. Julafton på landet hos barnbarn och tillsammans med döttrarna, svärson, barnbarnens farmor och farbror, morfar med fler. Vi är där från 12 till sen kväll och hinner spela spel och mycket annat. Kanske går vi runt byn Gasslanda.

Blev rent bedrövad när jag såg i tidningen igår att VD på Vidingehem Stefan Blomkvist ska sluta. Vidingehem är det kommunala bolag som bygger och förvaltar lokaler och bostäder utanför Växjö stad. Stefan Blomkvist och Vidingehem har mycket stor betydelse för landsbygdsutvecklingen i kommunen. Stefan har social empati, är handlingskraftig när det gäller tillgänglighet. Och så mycket annat positivt! Vilken förlust.

Nu en tidig julmiddag eller sen lunch, vilket en vill.

Lite vårväder. Hasselbusken utanför har nya hängen. Ingen vit jul och det är skönt, tycker jag.

En god jul till alla läsare och ett gott rött och grönt år med stopp för klimathot, en human flyktingpolitik och barnkonventionen som rättesnöre.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se