17. dec, 2016

Lillejulafton, banarbete, arbete åt alla, tillgänglighetshus, CV från koltåldern, 8 pocketdeckare

Eftermiddagsfika med dotter Cissi och hennes arbetskamrat/arbetsgivare Max, bördig från Oskarshamn. Trevligt och äntligen någon som är intresserad av mina tre album med vykort från Oskarshamn! Is på Toftasjön.

Började dagen med rundtur för att handla i olika butiker plus andra ärenden. Med noggrann planering och nerskriven rutt för minimal tidsåtgång. Funkade nästan hela vägen. Lite strul i en affär, som verkade tycka att jag skulle handla på nätet istället. Stackars kassabiträden ska numera inte bara ta betalt utan även svara på frågor om vad som finns och inte finns och var. Det måste vara väldigt stressigt. Varför finns inte informationspunkter i stora butiker, där det är långa köer till kassorna? I varje fall så gick det mesta över förväntan; hittade åtta pocket-deckare (två gratis)! Enda avvikelsen från rutten var besök i nya loppisen på Bäckgatan, där jag hittade en plåtburk med skäggdoppingar på, perfekt till pepparkakorna! 20 kr.

I staden Portland på amerikanska västkusten har beslutats att lön för en VD ska kopplas till bolagsskatten. Det företag som betalar VD mer än 100 gånger så mycket som anställdas medianlön får betala straffskatt (Källa: Dagens ETC 15/12). Vet inte hur mycket skatt ett sådant beslut skulle ge i Sverige och inte heller varför gränsen sätts så hög, men det är en riktigt intressant tankegång! När nu staten har börjat lägga sig i löneutvecklingen i en bransch (lärarna), så varför inte fortsätta? Jädrar, vilket liv det skulle bli!

I tisdags blev jag sjuk, i onsdags var jag utslagen, i torsdags ställde jag till med julstädning och deltog i julbord med bostadsrättsföreningen på kvällen, igår fredag utslagen. Fick stanna hemma från kommunstyrelsens ordföranden Bo Franks avskedsmingel. Tråkigt. Men vi ses ju på tisdag! I kommunfullmäktige och arbetsutskottet! Vi kan också samtala i en interpellationsdebatt om kemikalieplan och giftfri förskola. Jag har interpellerat/frågat  just Bo Frank, för det är sista tillfället  att göra det, när han är ordförande i kommunstyrelsen. Av allt att döma. Fullknökat med politik nästa vecka, julveckan!

Däremot i mitt utslagna tillstånd tittade jag på ”Eftersnack” i Öppna kanalen Växjö. Två personer från Funkibator och en från HSV (tillgänglighetsföreningar) samtalade om vad som hände på mötet med samverkansrådet i måndags. Bra, lättillgängligt, lite skämtsamt och lättsamt om vad som hände, sas och inte kom fram. Bland annat berättade de om ”världens mest tillgängliga hus” som de besökt och som ligger i Köpenhamn. Där huserar delar av Danmarks riksföreningar inom tillgänglighetsrörelsen. Byggnaden är ytterst genomtänkt före bygget. Det finns en ”byggmanual” utgiven. Den måste bara spridas. Att göra rätt från början och att göra det för alla från början – bara winwin och inga ”tänkte inte på det” efteråt.

I måndags 12/12 lämnade jag via nätet en anmälan till Växjö kommuns ”tillgänglighetslinje”, som ska ta hand om enkelt avhjälpta hinder. Ännu inte hört något! Ska väl komma en återkoppling direkt? Ärendet hör hemma inom tekniska förvaltningen. Jag avvaktar. Förutom att det är ett hinder och enkelt att göra åt, så är det en test på linjens effektivitet.

Lämnat in motion under veckan om modell Skellefteå, anställning av ungdomar med funktionsvariationer som serviceasistenter. Finns på www.vvaxjo.se.

Noterar med viss förskräckelse att nu ska inte alla ungdomar som vill få sommarjobb i Växjö kommun. Så har det varit ett antal år: alla ungdomar mellan vissa åldrar har fått arbete några veckor och mestadels inom offentlig sektor, ja, kommunen helt enkelt. Det har skrutits med att ca 900-1000 unga fått och tagit chansen. Nu anser de styrande i M, C, L, KD, MP att det är alldeles för enkelt. Här ska kvalas in! Först till privata sektorn och söka jobb (om det inte finns några eller bara enstaka att söka, vad händer då?), skriva ett CV och sedan uppsöka den kommunala förmedlingen. Vet inte hur det ska gå till där och på vilka premisser det går att få sommarjobb. Har i och för sig alltid retat mig på att så få privata företag ställer upp med sommarjobb, men det är ju knappast ungdomarnas fel. Varför inte gå på företagen om detta inom det så framgångsrika (lite ironi)”Växjölöftet”, (samarbete näringsliv, Växjö kommun, Arbetsförmedling?) Snart är CV-kravet nere på förskoleålder, ta mig tusan.

I morgon till Malmö och träffa barnbarnet Julia hos maken L.s dotter Camilla. Mat och pyssel, lite lillejulafton.  På grund av banarbete så blir det väldigt omständligt att komma dit. Buss och tåg om vartannat.

Växjö 161217

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se