14. dec, 2016

Upprop för humanistisk flyktingpolitik, sjukt dygn, kemikalieplan, pepparkakshäst

Ligger i sängen och skriver. Ser en praktfullmåne genom fönstret och tittar på julkalendern. Spännande.

I sort sett rätt gräsliga dagar, de senaste. Var hos tandläkaren och drog ut en sprucken tand igår. När jag skulle gå efter den operationen, så fick de in ett återbud. Jag fick erbjudandet att laga en tand också. Sedan skulle allt vara gjort istället för att vänta på ny tid och de har ont om tider på Folktandvården Norr. Jag köpte det och lite darrig men lycklig över att ha fått det gjort körde jag hemåt, tillsagd att inte anstränga mig och inte äta eller dricka på två timmar.

Funderade på det där med att inte anstränga mig. Hade ju bestämt med barnbarnen att baka pepparkakor. Men jag bestämde att det var väl inga problem med pepparkakorna. Å jag hämtade ett barn på skolan och ett barn kom med sin far. Så drog vi igång. Två färdigköpta olika degar. Blev en hel del. Svårast är den stora hästen att få hel till plåten, men det lyckades. Mycket deg på golvet och mjöl lite överallt, men det får en räkna med, sa barnen.

Kände mig helt slut men skyllde på tandläkaren. Skrev en saga tillsammans dotterdottern och jag. Vi hittar på tillsammans, jag skriver ner det och så illustrerar hon. Så gick vi igenom och rensade i mina smyckelådor. Somligt skulle rensas bort (trasigt t ex), en del ville hon ha dotterdottern och så sorterade vi det som ska vara kvar. Föräldrarna kom och hämtade dem. Jag satte mig för att äta lite. Men det gick inte. Nu bröt kräksjukan ut!

Ett dygn senare är jag tillbaka till livet, två kilo lättare vilket ju ändå är en ljuspunkt. Nåväl, som alltid finns det värre än en kräksjuka, men det var gräsligt. 20 år sedan sist ungefär. Hade glömt hur vidrigt det är.

Missade Destination Smålands sammanträde och överläggningar i Kosta idag. Tråkigt, verkligen. Fick också lämna återbud till distriktsstyrelsens arbetsutskott ikväll. Men från i morgon ska allt gå på räls igen.  

Försökte skriva under kyrkornas julupprop om en human flyktingpolitik. Det gick inte. Överbelastning. 17 000 undertecknare direkt! Så bra. Bli medlem i Svenska kyrkan igen? Ja, det finns anledning. De håller humanismen högt, tar ställning.  Det kan ju tyckas självklart, men jag tycker mig ha upplevt en rörelse genom åren; det ”självklara” har blivit mer självklart.

Bilder från Aleppo i nyheterna. Hur kan det få hända igen och igen? ”Det måste bli ett slut på detta helvete”, säger statsminister Löfvén (S). Ja, det strider mot alla internationella konventioner, det som händer civilbefolkningen.

På kommunstyrelsens arbetsutskott igår fick vi en muntlig rapport om kemikalieplanen, som ska fattas beslut om. Det verkar OK. Upphandlingen är viktig. Vilka krav ställs vid de inköp som görs för stora pengar? Och kemikalieområdet är så stort och okänt. Hela tiden kommer nya rapporter och nya erfarenheter fram. Svårt att hålla jämna steg i upphandlingarna.

Nu bara slappa och återhämta en sömnlös natt.

Carin Högstedt

161214

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se