12. dec, 2016

Pepparkaksbak, Jonas Gardell - supermagnifik, trygga anställningar, Skellefteå, arbete åt alla

Supermagnifik föreställning av Jonas Gardell igår! Avväpnande, sorgligt, burleskt, politiskt, roligt – finns hur många adjektiv som helst! Kommer ytterligare en extraföreställning i januari. Fullt i Kristina Nilsson-salen, 800 pers. Har jag inte upplevt sedan jämställdhetskonferenserna runt millennieskiftet.

Varit på möte med kommunstyrelsens samverkansråd med tillgänglighetsrörelsen på förmiddagen. Den nya organisationen har inte hittat sina former, men det kommer nog. Jag rapporterade från möte med Hjärnkraft och hur berörda och behövande upplever färdtjänsten. Ledamöterna idag bekräftade kaoset; vi har inget liv längre, kan inte planera och passa tider, kommer för sent till arbetet…  Rapporterade också helt kort från besöket på Parketten, där ca 25 unga med psykiska funktionsvariationer deltar i arbete med hantverk, matlagning, media, odling. Har nu fått ihop en motion om ett tips från Parketten: Anställningar av unga med funktionsvariationer i arbeten med avtalsenlig lön och långsiktig anställning. Som Skellefteå kommun! Verkar bra och går det i Skellefteå så går det här. Ett 20-tal räknar de med att anställa. I motionen som jag tar med mig till kommunala gruppens möte ikväll finns närmare beskrivet hur det går till och ännu mer går att googla fram på Skellefte kommun och serviceassistent, som anställningen benämns. Den reguljära arbetsmarknaden är särskilt svår för personer med funktionsnedsättningar att ta sig in på. Det vi har tänkt oss är att direkt efter gymnasieskolan tas dessa personer in i verksamheter som kan – om alla parter vill – leda till anställningar med meningsfullt innehåll, lön att leva på, trygg anställning, mångfald på arbetsplatser och nya perspektiv från en underrepresenterad grupp.

Fem timmar senare.

Hemma efter kommunala gruppens arbetsutskott och kommunala gruppens möte. Motionen antogs och i övrigt mycket planering och val till uppdrag. De senare sköt vi på en månad för att hinna förankra mer och ta ytterligare ledigt uppdrag i samma svep.

Nu läsa handlingar till kommunstyrelsens arbetsutskott i morgon. Inplanerat tandläkarbesök  ligger perfekt eftersom jag tappat en plomb. Så hämta barnbarn på skolan och baka pepparkakor. I år två olika färdigköpta degar, COOP Norremark och Toftastrand. Lite försiktiga frågor från barnbarnen om pepparkakshus, men det har jag aldrig gjort något! Kanske en liten stuga? Vi får se efter tandläkaren vad mormor mäktar med. Roligt med baket i alla fall!

Carin Högstedt

161212

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se