11. dec, 2016

Adventsfika, pokemon, tända ljus, syrenknoppar, lejongap, öppna era hjärtan

Igår var det adventsfika för de närmaste här hemma. En dotter magsjuk, en på väg till julbord med sin arbetsplats, Växjö auktionskammare, på Kalmar Slott. Så vi blev sju och fick enkelt plats i köket. Barnbarnen har fått tillgång till pokemon och var fullt upptagna med att hitta figurer i omgivningarna. Bra spel som aktiverar till utevistelse.

Så satt vi ute maken L och jag igår kväll. Frös inte. Syrenknopparna på väg slå ut. Varit på väg att tömma krukan med lejongap, men jag ångrar mig när jag ser knopparna. Fortfarande nya blommor. Ensamma kanadagåsen (se tidigare bloggar) har inte setts till. Änderna kommer med full fart och höga ljud, när jag visar mig ute. De vet att det vankas bröd ibland.

Läst DN och noterat flera bra grejer: Björn Wimans krönika i kulturdelen, ”Den nya flykten från liberalismen tvingar oss in i ett kruvstäd”. Läs den, en påminnelse om att vi inom rymmer både det vackraste och det värsta, Beethovens Pastoralsymfoni såväl som Trumps twitterkonto. Avslutningen på krönikan är suverän, om konsten att se åt ett annat håll när tiden tvingar in alla i samma mentala skruvstäd.

Jag skrev mycket positivt om Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan” när det begav sig. Tycker fortfarande att det var ett yttrande som ger hopp om mänskligheten.

Noterar också i dagens DN att filmen ”Jag, Daniel Blake” är en film som måste ses. Erik Helmersson skriver om den på ledarsidan. Filmen är en ”påminnelse om att en människa aldrig får förminskas till en siffra i statistiken, en ansiktlös representant för ett föraktat kollektiv”. Sorgligt att det ska behöva påminnas om det, men nödvändigt i denna tid, när människor med behov av assistans reduceras till sparobjekt. Som exempel.

På DN Debatt har två forskare inom ekonomi en tänkvärd artikel om att företagandet ska skapa välstånd och inte bara vara vinstmaskiner för aktieägare. De båda förordar utveckling av marknadsekonomin men inte med fokus på finanskapitalets villkor, utan på intressenternas, samhällets behov. Intressant att läsa. Det finns ju grader!

Karin Bojs är alltid intressant. Idag berättar hon om sin seger när hon fått bort termen ”människoraser” från svenska bibliotekens sorteringssystem. Det hände häromdagen. Hon menar att hon och andra genom forskning visat att det finns inga raser. Vi är helt enkelt helt hopblandade och resultat av folkvandringar.

Julkalendern i TV är suveränt bra. Maken L och jag såg alla de missade avsnitten igår kväll. I eftermiddag till konserthuset och Jonas Gardells föreställning ”30 år tillsammans” tror jag den heter. Innan dess läsa handlingar till kommande veckas möten. Om 14 dagar har det vänt. Mörkret kommer att vika undan. Och innan dess är det lugna stunder med många tända ljus.

Carin Högstedt

161211

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se