3. dec, 2016

Allas lika värde, människosyn, humanism, julglädje, giftmord, ensam kanadagås

Cirka 50 gräsänder och en ensam kanadagås uppehåller sig utanför vår altan i sjön och/eller på land. Den ensamma kanadagåsen verkar ha ”blivit över” när övriga flyttade. Matade änderna med bröd. Gåsen äter inte bröd alternativt förstår sig inte på vad det handlar om. Lite is i sjökanten.

Denna eftermiddag, Internationella funkisdagen, är det manifestationer på många platser i Sverige – för LSS och den frihet assistansen ger. Hoppas på god uppslutning – fast själv sitter jag inomhus i värmen. Tyvärr ingen manifestation i Växjö.

Bra att DNs ledarskribent idag tar avstånd från att jaga på skolor och sjukhus/vårdcentraler efter gömda, glömda, papperslösa, som fått avslag på asyl och inte har någonstans att ta vägen. 10 000-13 000 lever i Sverige utan rätt att vara här. Bland dem finns naturligtvis barn, som faktiskt har rätt att gå i skola. Viss rätt till sjukvård finns också. Bakom det finns en humanistisk människosyn. Fanns. Nu ska alla utan uppehållstillstånd ut med nya metoder och gränspolisen i Malmö har vänt sig till socialtjänsten för att få tag i dem. Jag önskar att det kunde komma fram i ljuset hur många av de mer än 10 000 som inte har något land, något hem, någonstans, någonting, att flytta till. Det är därför de hellre lever gömda här, utan försörjning. Som sagt, bra att DNs ledare tar avstånd från att jaga skolbarn. Rubriken är: ”Gör Sverige lagom igen”. –Ja, så revolutionärt är det ju inte. Det är som det var för ett år sedan. I Sverige. En humanitär lagstiftning och tillämpning. En anpassar sig snabbt och tycker humanistisk människosyn är ett framsteg. Otäckt.

Hade heldag för mig själv  igår med utflykt till Kalmar, där jag hälsade på lillebror Mikael i antikvariatet. Sålde ett par böcker medan han var på vinden och letade efter mina beställda böcker. En nyanländ ville köpa en bok för att lära sig svenska. Hon kunde inte många ord men bland allt annat hittade jag en barnbok, bilder, med förklaring på engelska och svenska. Tjejen kunde engelska. Lycka! Så ville hon ha en ”riktig” bok också. Det blev Raskens av Vilhelm Moberg. Den blir svår, men hon kommer att klara det. Jag berättade lite om miljonutvandringen från Sverige av ekonomiska, religiösa och politiska skäl. Hon tittade storögt på mig.

Maken L har satt upp ljusslingor ute. Jag har satt en slinga (köpt som bordsdekoration – milda makter en ljusslinga på matbordet – så opraktiskt) i olivträdet, som är inne över vintern. Det är vår julgran inomhus. Trevligt med lite huslighet. Det är bland annat därför jag tycker om julen. Som barn tyckte jag om att både mamma och pappa julstökade. Pappor var ju annars inte så husliga på den tiden.

DN kulturbilagan idag har ”Årets 30 bästa deckare”. Jag har bara läst fem av dem, så jag sparar sidorna, tar med till biblioteket och ser vad jag hittar för godbitar om ”näthat, giftmord och historiska mysterier”.

Carin Högstedt

161203

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se