28. nov, 2016

Uranäs, by i förvandling, gränsland, från klan till stat, aktuellt om Turkiet

Vilken makalöst bra serie Inblicksreportage i Smålandsposten om SIP (samhällsomvandling i praktiken) och deras 16 år av projektverksamhet, totalt över 60 olika projekt. ”Från datorgäng till föreningsimperium” lyder rubriken över dagens reportage, som är det fjärde om SIP och de oerhört kreativa medlemmarna och ledarna. Det är många miljoner som omsätts och fantasin flödar. Mycket handlar om att aktivera personer med funktionsnedsättningar, mycket vänder sig till barn och unga. En stor finansiär är Arvsfonden. Jag är glad att jag uppmärksammat deras arbete  och drivit på så att de fått åtminstone (tror jag) två jämställdhetspris genom åren och ett tillgänglighetspris. SIP gör Växjö kommun rikare genom sitt arbete för personer med funktionsvariationer (Funkibator) och den globala volontärverksamheten för ungdomar till exempel.

Här kommer ett reklaminslag:  Måndag 5 december har Noaks Ark Småland & Halland en konferens om Preventiva insatser för personer från Somalia. Konferensen är gratis inklusive lunch och kaffe både på för- och eftermiddagen. Växjö konserthus, registrering från 8.30. Kl 9.00 är det inledning och presentation av ett projekt som denna dag är avslutningen på. Kl 10.00 – av allmänt intresse – kommer författaren Per Brinkemo och talar om ”Från klan till stat – somalier i Sverige”. Han talar med avbrott för lunch till 14.30. Jag tror det är jätteintressant! I inbjudan beskrivs innehållet: ”Om skiftet från ett statslöst samhälle till myndighets-Sverige, från talspråklig kultur till blanketternas förlovade land”. Anmälan till kurs@kronoberg.se. Vänder sig till personal inom region och kommun samt beslutsfattare.

Här kommer ett reklaminslag till: I morgon tisdag 29 december kl 18.00, Stadsbiblioteket, Växjö, Om Turkiet – en del av Europa? Stefan Höjelid, docent i statskunskap på Linnéuniversitetet och Nurten Özkoray, turkisk författare och sociolog, om utvecklingen i Turkiet. Presentationer på svenska (Stefan), engelska (Nurten). Sal Galaxen och inträde gratis för medlemmar och 100 kr övriga. Arrangörer är Bibliotekets vänner i samarbete med stadsbiblioteket och Studiefrämjandet.

Älghultskrönikan årgång 73 visade sig innehålla en veritabel överraskning: ”Den vackraste byn…” – min vän Margareta Arteus Thor har gjort en ingående analys av byn Uranäs, dess människor, fastigheter, enskilda byggnader, företagande. Margareta kom till Uranäs för 20 år sedan, nygift med Lars Thor med rötter i denna trakt. Lars Thor har också skrivit i krönikan, om ”Att leva vid och med en gräns”, nämligen gränsen mellan Kalmar och Kronobergs län. Det är mycket intressant alltihop och den långa uppsatsen om Uranäs-folket är ett – vill jag påstå – nyskapande sätt att presentera en by, där inte det historiska är det viktiga utan nuet. Det byggs till, byggs nytt, byter ägare, flyttas bort, flyttas tillbaka. Paret Thor sålde sin bostad 2015 till en barnfamilj från Berlin. Jag har lärt känna Margareta i politiken. Vi var båda styrelseledamöter i Destination Småland AB under några år, Margareta för (FP). Det visade sig att vi hade mycket att prata om och trivdes med det. Nästa utflykt i tassemarkerna måste inkludera Uranäs, där jag inte ens satt min fot såvitt jag vet. Mycket bra skrivet av Margareta och Lars!

Idag suttit med ordföranden och handläggare i samverkansrådet med tillgänglighetsrörelsen och planerat nästa års möten och innehåll. Ikväll till Vederslöv, där det är så kallat direktmöte  mellan kommunstyrelsen och invånarna i Vederslöv/Dänningelanda. Skolan, enskilda avlopp, trafiksäkerhet och kollektivtrafik kommer bland annat att avhandlas.

I morgon ett digert kommunstyrelsens arbetsutskott och fullt upp hela dagen och kvällen.

Carin Högstedt

161128

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se