20. nov, 2016

Votering är begärd, kontraproposition, Lena, Ida och Karin, Sally får medicin

Hemma med medicin till katten Sally, som var hos veterinären i fredags. Hon har problem med njurarna, som många katter får. Maken L och jag började fråga oss hur gammal hon är och kom fram till osannolika 15 år. Hon var 3 år när hon kom från Djurens vänner till oss. Åren går så fort och våra andra katter har blivit 20 år. Hoppas det nya fodret från djursjukhuset och medicinen hjälper. Hon är inte jättedålig, men håller sig hemma i värmen. Det är inte likt henne.

Annars bra helg med utbildning i kommunpolitik denna söndag. 14 V-partister varav 7 kan beskrivas som nya med framtiden i politiken för sig. Vi hade rollspel för att träna in yrkanden, reservationer och voteringar samt argumentation. Våra 5 timmar idag kommer att ge resultat i form av insändare och mer aktivitet på sociala medier, tror/förutsätter jag.

Jag drog iväg redan 7.30 idag för att få ut de (V)äxjös Kommunnytt som jag inte hann på en två timmars cykelrunda igår. Nu allt klart och jag behöver ingen extra promenad för frisk luft och motion. I morgon eftermiddag en tur till Åryd och Furuby i samma syfte: Flygbladsutdelning. Men sedan får varje ledig timme i veckan gå till att putsa fönstren och ta fram adventsstakarna!

Kronobergs Bokmässa igår var välbesökt och spännande. Så väldigt många lokala/regionala författare det finns! Jag ägnade ett par timmar åt att bara sitta och lyssna på föreläsningar. Ja, den första fick jag ståplats på; Lena Andersson lockade fullt hus och många stod och lyssnade. ”Mer allvarligt talat” var rubriken och det handlade om hennes böcker och temat var den filosofiska frågan om varseblivning (tror jag – kom dit rätt sent). Vad är verkligt och vad är föreställning? Lena fick ihop det och hennes föreläsning var rolig och engagerande.

Så lyssnade jag på Ida Andersen som förstås talade om sin bok Här slutar allmän väg, som jag läst och tycker är mycket bra. Hon har fått lysande recensioner. Nu började jag känna hur skönt det var att bara sitta och lyssna och nästa föreläsning hette Med blicken på pappa och handlade om sonen och fadern hos Pär Lagerkvist. Karin Nykvist, litteraturvetare från Lund, föreläste. Mycket intressant!  Hon utgick från novellen Far och jag i Onda sagor och jämförde med andra författare och deras skrivande om relationen till fadern, som t ex Knausgård (som jag inte läst). Kände att jag kunde sitta och lyssna på sådant här i en vecka! Bara ta emot tankar, kunskaper, dikter och texter.

Så avslutade jag dagen med Berätta för livet – samtal kring berättandets kraft och betydelse för liv och hälsa. Nätverket ”Hälsa, humaniora och medicin”, ett samarbete mellan Linnéuniversitetet och Region Kronoberg, berättade om hur mötet, dialogen, berättelsen kan påverka våra liv och hälsa. Också intressant och något jag inte visste särskilt mycket om. Läkarens möte med patienten kan vara synnerligen olika. Det finns kurser där läkare ska läsa skönlitteratur och diskutera – för att bli bättre läkare i mötet med de som söker vård.

Nu lite plock med det ena och det andra.

Carin Högstedt

161120

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se