10. nov, 2016

Bygderådet Ingelstad, frustration, bostäder, medborgarkontor Lammhult

Innehållsrik gårdag. Förutom valet av Trump och alla diskussioner om konsekvenserna, alla rädslor, så rörde sig solen som vanligt. Jag deltog i tionde arbetsplatsbesöket i kommunens företagsvecka – på Länsförsäkringar. Mycket bra information. Jag hade ingen koll på historien. 1801 startade försäkringsbolaget i Kronoberg! Landshövdingen Carl Stellan Mörner var pådrivande. Sedan, långt senare, har bank verksamhet och fastighetsförmedling tillkommit. Medlemsägt, lokalt, landsbygdsperspektiv, goda ambitioner för hållbarhet ur både ekologiska, ekonomiska och sociala aspekter. Klart en ska ha sina affärer där! Som maken L säger minst en gång i veckan: Du måste byta bank! Han gick omkring med beskedet om återbäring och viftade en hel vecka för att understryka sin åsikt: Byt bank! Byt till Länsförsäkringar! Då får du pengar tillbaka!  -Visst. Det är bara så jobbigt att ta itu med det. Men jag ska. En vacker dag. När det inte är så mycket annat att göra.

Gick en sväng på stan häromdagen och köpte Gellert Tamas ”Det svenska hatet, en berättelse om vår tid”, 549 sidor. Blir bra julläsning. Köpte också ”Trädens hemliga liv” av Peter Wohlleben för att ge maken L som julklapp eller farsdagsgåva. Nämnde det till honom för att undvika dubbelköp. Då tog han fram en bok ur ett gömställe. Trädens hemliga liv var inköpt som julklapp till mig! Så vi har klarat av det bestyret och har en klapp över till något av barnen.

Efter Länsförsäkringar igår, så åkte en partikamrat och jag till Biblioteket/medborgarkontoret/språkkaféet i Lammhult. Rörelse, blandning av folk, bra info av medborgarkontorets Carina och Stefan, av bibliotekarien, av Kulturparksrepresentant som var där med utställning. Språkcaféet missade vi för vi var tvungna att köra tillbaka till V Växjös styrelsemöte, men vi fick info om det. På styrelsemötet hade vi en inbjuden gäst från Malmö som berättade om det digitala programmet Zetkin, som är ett hjälpmedel för att öka engagemang och aktivism. Vet inte hur det slutade för jag var tvungen att hasta iväg till Ingelstad och ett möte med Bygderådet.

Bygderådet var samlat i Näckrosen, säkert 15 personer. Ordförande Kerstin är driven, orädd och med mycket humor och vissa beska kommentarer går mötet framåt. Det handlar om bostäder, bristen på, om belysning, om Sydostleden, om Väg 27 och om centrum i Ingelstad. Frågorna är: Varför händer inget? Varför tar allt så lång tid? Var är framförhållningen? Vad gör vi i bygderådet för fel? Det är stor frustration över en centrumplan, som de har jobbat med och förankrat och sedan händer ingenting. Det är stor frustration över att de 6-7 villatomter som togs fram för ett par år sedan – bara gick upp i rök eller? Människor vill bosätta sig här. Lediga hus säljs direkt. Vi som ska svara är 1 M, 1 C, 1 S, 1 V och kommunens landsbygdsutvecklare. Det är enkelt egentligen: Staden är prioriterad, övrigt hamnar underst i högen med planer och program. Jag känner samma frustration som landsbygdsansvarig i kommunstyrelsen. Men vi kommer fram till att det ska göras ett försök att få fram var det sitter en propp i processen och hur den ser ut. Det blir ett stimulerande möte med raka puckar. Behövs mer och oftare. Idag tar tekniska nämnden sin internbudget. Blir det några pengar för utveckling av de sex kommundelscentras centrum?

Idag har jag varit rastfadder på Sandsbro skola. Gick på skolgården en och en halv timme. Hade byltat på mig rejält och frös faktiskt inte. Träffade båda barnbarnen och hade trevligt samtal med andra rastfaddern. Upptäckte flera gemensamma beröringspunkter, som att ha adopterade barnbarn och vara med i Bibliotekets Vänner och Vilhelm Moberg-sällskapet.

Ikväll möte med Lärarförbundet. Annars lite stillsamt hemmaliv.

Carin Högstedt

161110

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se