8. nov, 2016

Ingelstad, bostäder, mångfaldsprogram, kamratskap, upprepningar, rosa kuvert med Post Nord

60% av kultur- o fritidsnämndens resurser till barn och ungdomars idrott (upp till 20 år) går till pojkarna. Fortfarande. Det sas idag från förvaltningen, när vi hade internbudgetinformation på kommunstyrelsens arbetsutskott. En period för åratal sedan var det jämnt fördelat enligt uppgifter. Sanningen är väl att det inte är särskilt noggrant undersökt hur resurserna fördelas. Kultur- o fritid hade dock i sin redovisning med en problematisering av bidragssystemet. Det är inte i takt med utvecklingen inom kultur och idrott, inte med individualiseringen, inte med ständigt nya sporter och idrotter, inte med mångfaldsprogrammet. Bidragssystemet bygger fortfarande på traditionellt föreningsliv med ordförande, kassör och sekreterare, årsmöten och bokföring. Hur många gånger har inte S+V+MP (innan de senare gick över till de borgerliga) motionerat, drivit i budgetar att bidragssystemet ska förändras utifrån genus- och mångfaldsperspektiv!? Vi har till och med fått igenom en sådan motion – för kanske 8 år sedan. Men det är inte verkställt. Har tiden kommit ifatt oss vänsterföregångare nu? Kan vara så. För övrigt gav jag nämnden en eloge för ”scensommar”, 52 (tror jag) evenemang och i kommunens alla delar under sommaren! Mycket bra kultursatsning och den fortsätter för tredje året 2017.

Byggnadsnämndens presidium redogjorde också för sin internbudget. Många fina skisser på nybyggnationer i Växjö stad. –Inga bilder från övriga kommunen? undrade jag. –Nej, men detaljplaner är under arbete i Rottne, Ingelstad, Gemla. Jovisst. Det vet jag mycket väl, men försöker hålla landsbygdsperspektivet levande. Det är väl närmast en last jag har, för samma ritual upprepar sig år efter år. Mitt behov av upprepningar i livet? Eller finns det fog för skisser på bostadsbebyggelse utanför Växjö stad, rent av behov av bostäder, marknadsföring, synliggörande? I morgon kväll till sockenrådet i Ingelstad. Vi fick en inbjudan per Post Nord, rosa gulligt kuvert. Det blev läst kan jag intyga! Ska bli trevligt och intressant att höra vad de anser om planer och bostäder bland annat.

Var på gång med insändarkommentar till en uppgift i tidningen av vår ordförande i kommunstyrelsen. Det gällde länsstyrelsens fördelning av asylsökanden i länets åtta kommuner. Växjö skulle ta emot flest och kso underkände fördelningen. Växjö har ju tagit emot så många… Så hör jag att kommunalrådet S, Åsa Karlsson Björkmarker har kommenterat i sin blogg, som jag läser. Åsa gör det suveränt bra, så jag avstår. Det är Uppvidinge och Lessebo som tagit emot så många att de får färre nu; Växjö kommun ligger i lä. Läs gärna asakbjorkmarker.blogspot.com! @asakbjorkmarker! Där finns korrekt statistik.

Har haft roligt med partikamraten Maria Garmer. Vi har komponerat en ”baksida” till (V)äxjös kommunnytt, tillsammans. Får se vad övriga i redaktionen säger och så blev det lite långt, medges. Men vi hade flyt båda två!

Hemma tidigt ikväll. Ska följa media om vinster i välfärden och USAs presidentval, tänkte jag. Vad vaknar vi till i morgon?

Carin Högstedt

161108

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se