4. nov, 2016

Hemlöshet, LSS, rävsax, avbrott i mörkret, Vinternatt? Bostad först?

Hade tänkt åka till Kalmar och hämta böcker på min bror Mikaels antikvariat. Det är en samling Älghultskrönikor som väntar på att bli hämtade. Men oturligt nog minusgrad och snö på marken. Vill inte köra med sommardäck, vill inte släpa på böcker på tåget och fick avsmak för tågåkande i söndags, när vi stod som packade sillar, alla toaletter trasiga, dörrar som inte fungerar, Alvesta-Växjö. Funderade på att svimma för slippa trängselångesten. Det måste vara olagligt att frakta människor på detta sätt! Hur kan det få fortgå? Vad är det för avtal? Finns ingen klausul om viten, när det är under all kritik, helt osannolikt dåligt i en rättsstat och välfärdscivilisation?

Ser ut att vara bättre bilväder i morgon. Snön har smält. Med fem månaders mörker och kyla framför oss, så ansträngde vi oss maken L och jag att hitta en vecka för avbrott söderut. Visst. 27/12 skulle gå. Testade alla resmål från Växjö (otroligt bekvämt, inga ID-kontroller eller tåg till Kastrup som inte stannar alternativt inte kommer fram i tid). Upp kommer nästan först Teneriffe 27/12, lägenhet i Las Fuentes, en lägenhet kvar. Vi älskar Teneriffe och alldeles särskilt Las Fuentes, som vi bott på flera gången. Lite slitet, men ack vilken altan/balkong och utsikt! Hela hamnen, playa, strandpromenaden, havet framför oss! Bra vandringar också! Så nu har vi den resan att se fram mot och mörkret blir lite lättare att stå ut med.

Bara ett möte igår, som var avklarat på förmiddagen. Sedan buss med barnbarnen och maken L till stan och på bio. Vi såg Peter och draken Elliott. Jag var inte införstådd med filmens innehåll. Barnbarnen hade läst bok om Peter och Elliott. Måste erkänna att jag blev helt betagen, berörd och gråtfärdig filmen igenom. Så bra! Vi tyckte alla att den var bra!

I onsdags var jag på utbildning för rastfaddrar. Växjö kommun bjuder på det en gång om året. Suverän eftermiddag med mycket information om ”landningsbanan”, den mottagning för nyanlända som erbjuds. Inget nytt för mig, men väldigt trevligt och engagerat framställt. Så fick vi en föreläsning om barn med neuropsykologiska funktionsnedsättningar (t ex ADHD och Aspergers), berättat med inlevelse, kunskaper, empati. Här lärde jag mig mycket nytt! Det finns ca 245 rastfaddrar i kommunen på 27 av 34 skolor och 110 rastfaddrar var närvarande på utbildningen. Fler rastfaddrar  behövs!

Onsdagsförmiddagen hade Destination Småland styrelsemöte och vi ägnade tre timmar åt att revidera handlingsplanen, prata budget 2017, planera och rapportera. Som alltid väsentligt innehåll i mötena och verksamheten ger ett intryck av snabbt tempo och glatt humör.

Äntligen! Nu öppnar sprututbytesmottagningen i Region Kronoberg! Det är belagt att spridningen av HIV och hepatit B och C kan hindras med möjligheten att få inte bara rena sprutor utan kontakt med vården, hälsokontroller med mer. Äntligen, även i vår region. Åldersgränsen är 20 nu men kommer troligen att sänkas. Varför 20 förstår jag inte alls.

FN har kritiserat Sveriges planerade nerskärningar inom LSS och personlig assistans. Ännu har inte utredningen om detta kommit med förslag, men i praktiken har dess konsekvenser börjat tillämpas  och det ena mer upprörande fallet efter det andra kan vi ta del av i media. Barn som behöver hjälp dygnet runt blir av med timmar och där sitter anhöriga i rävsaxen. Unga och vuxna förlorar självständigheten och rätten till ett liv som andra. Den 3 december blir det manifestationer i hela landet och jag hoppas att tillgänglighetsrörelsen i vår region och i Växjö kommun arrangerar en aktivitet, som syns och hörs!

 Döden på Medelhavet fortsätter och vi vet alla om det. Vi kan aldrig säga att vi inget visste.

Det är kallt och ruggigt för bostadslösa/hemlösa i Sverige och Växjö kommun. När kommer Vinternatt för EU-migranterna igång? När ska Växjö kommun ansluta sig till ”bostad först”, den linje som ger positiva effekter för hemlösa? Först bostad – sedan utbildning/arbete.

Carin Högstedt

161104

www.carhog14.se

www.maqt.se

#hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se