1. nov, 2016

Spännande internbudget, mångfaldsprogram, Bokhultet, FNI, Skåres, politikkafé

Intimt och trevligt med politik på kafé. Vi startade en serie ikväll och kommer att fortsätta ca en gång i månaden. Vi är (V) Växjö och vi bjuder in alla som vill att prata politik över en kopp kaffe/te på Skåres konditori mitt i Växjö. Nästa gång är 8/12 17-18.30. Jag var där en dryg halvtimme och det blev eventuellt ett medborgarförslag om kollektivtrafiken till Region Kronoberg, som en allmänhet var inne på plus pratstund med medlemmar som jag inte träffat på ett bra tag. Tyvärr väldigt trött efter möten hela dagen och oro över nära anhöriga som varit på lasarettet för olika ingrepp. Allt har emellertid gått bra.

Många ärenden till kommunstyrelsen och dess arbetsutskott denna dag. Många intressanta informationer också. Speciellt om Växjö kommuns internationella arbete. Kommunstyrelsens internbudget låter kanske inte så spännande, men den vållade ajournering och lite rabalder. Gunnar Storbjörk (S) är väldigt bra på att läsa handlingar och hitta felaktigheter, motsägelser och konstigheter, inte minst när det gäller siffror och statistik. Jag är rätt bra på det också men inte på siffror utan texter. Gunnars yrkande, frågor och påpekanden kring en procentsats, 1,62 tror jag, och dess konsekvenser ställde majoritetens förslag på ända. Det är ju väldigt bra, ja faktiskt ett krav, om kommunstyrelsen har koll på vilka budgetsiffror som beslutas om. Det slutade med att de exakta siffrorna ska återrapporteras på nästa kommunstyrelse!

S+V hade gemensamt förslag till internbudget, det vill säga hur kommunstyrelsens pengar som fullmäktige beslutade om i juni, ska fördelas. Bland annat vill vi att heltider ska vara normen och att delade turer ska minimeras. Mitt konkreta bidrag idag var ett par meningar om kommunstyrelsens uppdrag för att förverkliga Mångfaldsprogrammet. Detta program antogs i december 2014 och stämningen i fullmäktige var euforisk. Enda smolken var vänsterpartiet som inte var nöjda med alla formuleringar och ville återremittera. Sedan dess har det varit väldigt tyst om programmet och ännu har ingen nämnd eller styrelse följt det som står: Gör en handlingsplan, följ upp, analysera läget, kom vidare med arbetet! När jag nu yrkar på exakt det som står i programmet, så säger S ja, övriga nej! Mångfaldsprogrammet handlar om tillgänglighet, om jämställdhet, om integration, om mänskliga rättigheter… Låter bra men i praktiken? Vad händer?

Bra beslut – ja de finns! Utökat naturreservat Bokhultet i stan! Bra process, många synpunkter, många tillgodosedda. Väldigt nöjd är jag och mitt parti. Ytterligare bra beslut – att införa FNI, fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar. 2019 ska det vara klart att villaägare ska kunna få tidningar och förpackningar hämtade vid fastigheten jämte dagens hushållsinsamlingar. Bra! På alla sätt. Blir lite dyrare men sparar bilresor till återvinningscentraler och gör säkert att mer återvinns istället för bränns. Cirkulär ekonomi är ledordet.

Nu regnar det ute. Bra men tråkigt. Blir inget utesittande ikväll utan sängen direkt. Fullpackad dag i morgon med början möte med Destination Småland. Ser fram mot det och eftermiddagen med seminarium för rastfaddrar och lite annat.

Carin Högstedt

161101

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se