27. okt, 2016

Veckans överraskning! Plåtslageri och smide, Ett kvarter, transporter, spänningsroman

Liten sammanfattning av dagen, innan jag knyter mig med god bok. Ja, jag lägger mig inte än men tidigt för att orka med morgondagen med taxi som väntar 5.45 för Stockholm tur och retur. Ja, inte med taxi utan flyget. För att säkert hinna till möte. Den goda boken är en ”briljant och nattsvart spänningsroman” enligt baksidestexten, av Tasha Kavanagh, ”Den första gång jag såg dig”. Och hon kan skriva, utan tvekan!

Första arbetsplatsbesöket idag på DB Schenker innehöll en total överraskning: En kvinna, anställd, ser vår delegation när vi rundvandrar i de stora lokalerna, 55 år kanske, hon kastar sig fram och säger: Jag måste krama Carin Högstedt, du var min lärare, du lärde mig svenska och jag har dig att tacka för så mycket. Jag blir helt perplex. Hon säger sitt namn och det börjar röra sig. Jag undervisade i SFI på KomVux och jag tror hon kom med den bosniska flyktingvågen. Så himla trevligt, så glädjande att vara hågkommen som bra lärare. Jag får ta och besöka henne på DB Schenker så vi får prata. Detta hände på någon minut. Så gick vi vidare. DB Schenker är jättestort i världen, ägs av tyska staten, finns i 134 länder och har ca 95 000 anställda. I regionen finns de i Växjö och Nybro med totalt 57 anställda. De jobbar dygnet runt för att folk och företag ska få varor levererade snabbt och säkert. Speditionsarbetare är det brist på. Pratade en hel del även här om kollektivtrafiken, bilköer, räls och framtida tågtrafik och liknande. De är beroende av bra infrastruktur.

Så till Ett kvarter, som namnet nu är på den restaurang som först hette Fru T och sedan Hemma hos oss. Två personer har dragit igång för något år sedan och de berättar livfullt om sina öden och äventyr under uppbyggnaden. Det är en kvarterskrog med fyra rum att hyra också. De försöker hålla öppettiderna så det passar deras liv i övrigt. Har önskemål om att matsvinnet dels ska minska men också tas om hand till biogasen på ett enkelt sätt. Energibesparingar vill de också engagera sig i. Brist på kockar – det är brist på arbetskraft vart en vänder sig, vilket företag det än handlar om. Jag har varit på nio företag denna vecka och de flesta vill anställa men har svårt att göra det.

Så till Växjö plåt och smide, som precis byggt stora lokaler på Norremarks verksamhetsområde, som jag ofta passerar med bil, buss eller cykel. Undrade länge vad som skulle in i detta stora hus. Svaret är en plåtslagarverkstad och smedja som har 10 anställda. MEN det är företagshotell också. Därav storleken. Fyra företag har flyttat in och det finns lite utrymme över. Fina lokaler med annorlunda stuk, snyggt, ljust, träbjälkar i taket (träbjälkar är kanske inte rätt ord). Allt är inte helt färdigt men det känns djärvt och lite annorlunda som sagt. Noterade att vår guide sa att han var skeptisk till bemanningsföretag såväl som privatskolor. Hyllade Kungsmadskolans praktiska utbildningar och det får vi ofta höra på besök. Roligt!

Jag har mycket anteckningar för att komma ihåg alla besöken och de tankar och idéer som de föder. Nu trött och behöver koppla av inför morgondagen.

Carin Högstedt

161027

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se