27. okt, 2016

Brist på arbetare av många sorter! Golv, bussar, företagshälsa, bullerstörning

Vaknade kl 4.30. Maken L till Sthlm med första tåget. Gick upp 05 och vi åt frukost ihop. Imorgon ska jag med första flyget till Bromma. Går upp vråltidigt för en riktig frukost och tidningar är nödvändigt, innan jag kommer på fötter. Dags för Riksförbundet Noaks Arks styrelsemöte och nu i ny situation med halvering av statsbidraget. Folkhälsomyndigheten har ännu inte kunnat tala om hur det kommer att påverka rörelsen i stort och Noaks Ark. På flera håll i landet finns lokalföreningar med anställda och lokaler. Jag skrev till fyra av våra riksdagsledamöter, insatta i regeringens budget. Ingen har svarat! Förutom att brev alltid ska få ett svar – om så bara ” jag har fått ditt brev, håller inte med dig” - så tolkar jag tystnaden som ytterst oroväckande. Det må vara att organisation och anslag ändras, men förändringen måste ges tid! Regioner och kommuner har inte vetat om att de förväntas anslå pengar till förebyggande HIVarbete med mera. Skjut upp ett år, så alla parter är beredda! Eller helst: Skär inte ner på detta över huvud taget!

Första arbetsplatsbesöket igår var på Hälsoforum, företagshälsa och vårdcentral i privat regi utan vinstintressen. Eller rättare sagt: Vill naturligtvis gå med överskott men de pengarna går in i verksamheten. Drivs av ideell förening. Har legat på Lärkgatan mitt i Växjö sedan starten 1968-69. Då enbart företagshälsa men kompletterad med vårdcentral 2009. Svårt hitta läkare – annars låg omsättning på personal och nöjda besökare. Blev en hel del frågor och påståenden från VD Lisa som egentligen är regionfrågor. Började fundera på om vissa av våra besök skulle bli ännu bättre om Region Kronoberg också var representerade. Regionen är ju huvudman för vårdcentraler. Nästa besök på Bergkvara buss förstärkte min tanke. Länstrafiken styrs av Region Kronoberg. Växjö kommun har hand om hållplatserna men inte mycket mer. Och här fick vi åsikter, tankar, framtidstro och en hel del kritik mot nuvarande ordning och hur de skulle vilja se mer av samverkan med regionen och Länstrafiken, modell Blekinge. Bergkvara Buss har hand om stadstrafiken i Växjö. Ingår i en koncern, huvudkontor i Kalmar, startade 1975. De har mekaniker och busschaufförer anställda och behöver fler! Svårt att hitta. En utbildning av busschaufförer har ordnats av kommunen med lyckat resultat, men det räcker inte. Vi pratar buller från biogasbussarna. Vår informatör Martin säger att det är välkänt att biogasbussar bullrar på ett visst sätt. Bekräftas i tidningen idag (SMP) att det inte går att göra något åt det i bussarna. Det som kan göras – till stora kostnader – är att isolera husen där folk som störs bor.

Mycket nytt på Bergkvara buss, expansiv verksamhet, som kan ta emot mer arbetskraft. Men den finns inte!? Helt galet ju! Slutligen, tredje besöket igår, Svegab, en gång i tiden Dackes Golv, som ju var ett välkänt begrepp i Växjö med omnejd. Nu grossister i golv med verksamhet i Växjö (11 anställda) och Malmö (6 anställda). Bristen på elektriker total! ROT skulle behållits ograverat. Två tydliga budskap fick vi. Nu finns Svegab i Räppe, där Dackes Golv en gång föddes, men de behöver mer yta och flyttar till Norremark och Thorsmans gamla lokaler. De har golvläggare som kunder, levererar det de behöver i form av alla typer av golv och kringprodukter, lim t ex. Verksamheten täcker södra Sverige. Brister i kollektivtrafik, bilköer och bostadsbristen diskuteras.

Nu snart till DB Schenker och så två företag ytterligare under denna dag. Börjat mata fåglarna, vilket uppskattas. Gott om pilfinkar, talgoxar, blåmesar och ett par nötväckor.

Carin Högstedt

161027

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se