21. okt, 2016

VidingehemAB,LRF, Öhr, Funkisfabriken, Diö, landsbygdspolitik, två timmar i Hallsberg

Vissa dagar känns som en helst inte skulle rört sig ur sängen; allt går fel, stressen är över normal nivå. Igår var det så. Började rätt lugnt med möte med Helen, tjänsteperson och Eva (C) om temamötet vi ska ha om tillgänglighetsfrågor 14 november. Det är första gången vi har ett direktmöte för ett visst ämne och, faktiskt, en viss grupp människor. Jag och mitt parti stod inte bakom den organisation som mödosamt kommit igång där ett temamöte per år ingår, men nu gör vi det bästa av situationen. Det blir ett bra program med mycket dialog runt olika bord och ämnesområden.  Vi kom också in på vilka mål som politiken ska ha för kommunstyrelsens arbete med funktionsvariationer och tillgänglighet. Finns det med i internbudgeten för kommunstyrelsen, tro? Har inte sett något förslag ännu.

Så ut på stan med det senaste (V)äxjös Kommunnytt! Lätt regn. Bra samtal men bladen luckras successivt upp i blötan och vi ger upp efter en timme ungefär. Samtal om Berg och Elin Wägners Lilla Björka och förstås – den staty som tillägnas Elin och heter Pissed Elin. Invigningen är uppskjuten för nu har släktingar till Elin Wägner reagerat negativt. Statyn ska enligt min mening inte kopplas till Elin Wägner. Det är inte Elin, hon är inte och var inte ”pissed”, den har inte med henne att göra är en allmän mening från de som känner till henne och min absoluta mening.

 

Annat samtal om ungdomar, idrott, mångfald och jämställdhet, bristen på engagemang hos somliga föreningar för att ge både killar och tjejer likvärdiga villkor och möjligheter. Jag minns när jag för många år sedan dristade mig att ta upp behovet av ett ishockeylag för tjejer. – Då måste vi ha mer is! Svaret kom direkt. Det är väl detsamma idag, trots mycket mer isbanor! För att flickor ska få plats krävs mer utrymme, det går inte att dela på det som finns. Typiskt.

Så hem för att samla ihop mig inför kvällens begivenheter med möte i Ingelstad  om Vänsterpartiets talesperson i landsbygdsfrågor Håkan Svenneling. God tid för att hinna handla frukt till mötet, hämta på stationen och köra till Näckrosen i Ingelstad. Då ringer denne Håkan. Tåget två timmar försenat på grund av tekniskt fel i Hallsberg, två timmar! ”God tid” är nu minuters marginal och jag börjar maila, messa, ringa så att det finns folk som tar emot vid lokalen i Ingelstad etc. Inga detaljer. Med hjälp av maken L så löste sig allt slutligen. Han kom med tåg från Kristianstad och det kom i tid. Han åkte till mötet och Håkan kom till stationen, drygt två timmar försenad, men vi kom prick 18.30 till mötet. Men innan det lyckliga slutet kände jag för att lägga ner mina ambitioner helt och hållet, jagad av demoner i Hallsberg.

Idag har den trevlige och kunnige (jobbat på Leaderkontor i Värmland i sju år) riksdagsledamoten plus mina partikamrater Eva-Britt Svensson och Jerker Nilsson och jag besökt Vidingehem AB i Rottne och träffat LRF på Lantkaféet i Öhr över en räksmörgås samt besökt Funkisfabriken i Diö. Jättebra! Trevligt på alla ställen, innehållsrikt. Kunde ha suttit mer än en timme på både Vidingehem och med LRFs representanter! Ja, Diö, där höll det på att gå överstyr. Vi hittade den jättelika fabriksbyggnaden och testade alla ingångar (nu var det bara Håkan och jag). Låst överallt. Regnet strilade, jag letade i mobilen, dålig uppkopppling, kylan slog till medan jag stod och letade nummer att ringa.  Såg namn och telefon till vissa konstnärer som finns i huset på en husvägg. Slog ett nummer och det visade sig vara en möbelsnickare som var i huset. Han ringde den person vi bokat besöket med och hon fanns också i det gigantiska huset. Men det var väldigt nära att vi gav upp. Vi fick en snabb guidning genom alla våningar inklusive källare. Pratade med mannen från Kabul som fått anställning som möbelrenoverare av en person som köper gamla möbler, renoverar och säljer på nätet och mest utomlands. Gillar EUs inre marknad, det underlättar, sa han. Hans son hade lyssnat på Jonas Sjöstedt i Älmhult i måndags. Funkisfabriken ska upplevas; den går inte att beskriva och är under utveckling. Den är ett exempel på hur en inte förfallen men rätt bedagad industrifastighet kan få ny användning och en bruksort få nytt liv. Här har ”Gemla möbler” hållit till historiskt.

Tack, Håkan Svenneling för ditt besök. Värdefullt och bra kontakt har vi upprättat!

Nu fredag och lugn helg med mycket att göra: klappa katterna, mata fåglarna, läsa tidningar, svara på mail, äta god mat, förhoppningsvis indiskt. Stress förbjuden.

Carin Högstedt

161021

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se