15. okt, 2016

DN Debatt om porrindustrin, Bergdala galleri, Brände Udde, färre barn i förskolans grupper

Trevlig lördag trots väldigt kall blåst från sjön. Inga lökar satta. Får olika besked om olivträds övervintring från olika håll. Expert i butik: Måste vara inomhus! Tål inte minusgrader. Googlar och läser att olivträd tål minus men helst ska vara i någon källare eller liknande på vintern, där det inte är varmt och inte kallt. Tja. Får se.

Nej, vi lämnade blåsten och åkte till Bergdala galleri och hamnade mitt i en vernissage. Två konstnärer från Stockholm ställer ut. Det är faktiskt två mycket olika utställningar i en så att säga. De båda konstnärerna  heter Arne Frifarare och Gunnar Falk. Båda intressanta men som sagt olika. Det är roligt att detta galleri, liksom utkastat i skogen mellan Bergdala och Lessebo-Hovmantorp, har kunnat verka i minns inte hur många år, men aktningsvärda! Sedan körde vi bra småvägar mot Herråkra, Ramsås, Betingetorp, Skårtaryd och såg fina bondgårdar, stenmurar, gammelekar och så småningom kom vi fram till fika och barnbarn i Gasslanda. Älskar dessa små vägar som visar det bästa av Sverige. En räv sprang över vägen.

Igår kväll skrev jag om förskolan på Brände Udde. Glömde en sak. Denna förskola har fått del av statsbidrag för färre barn i grupperna och kunnat minska grupperna med hjälp av en ytterligare anställd och sina stora lokaler! Äntligen något konkret på temat färre barn i grupperna..

Idag lördag 15 oktober 2016 mycket stor överraskning på DN Debatt: ”Låt haverikommission utreda porrens skadliga verkningar”. Ett 20-tal underskrifter, från Beatrice Ask till Zozan Inci, ordförande i ROKS (Riksorganisation för kvinnojourer i Sverige). Läs artikeln! För många år sedan hade kvinnor i Växjö en förening, VAMP, Växjö Aktionsgrupp mot Porr. Vi var verkligen aktiva, rikskända genom konstutställning som lockade 11 000 besökare en sommar och direktaktioner, när vi dök upp i butiker och ställde innehavare till svars. Vi bevakade en porrbutik, P-rullen, och fick bort den, men innan dess hade några av oss hållit på att bli överkörda av ilsken kund. Han dömdes för det. Artikeln idag börjar: ”Porr är inte sex. Att porr är lika med sex är den ultimata lögnen och porrindustrins största seger.” Hur många gånger har jag inte sagt detta – eller sa då? För sedan kom internet och alla hade porren och dess fascistoida människosyn hur tillgänglig som helst. Vi lade ner. Vi hade förlorat och kampen kostade på en hel del. Mina barn blev påhoppade i skolan. Rörelsen och jag själv blev anklagad för moralism och för att inte unna folk lite roligt. Det var det värsta. Det är ju precis tvärtom! Så lycka till alla ni som nu försöker få mänskligheten att förstå vad porren innehåller och vilken verkan den kan ha på barn, unga och vuxna. -Vilka ska agera i filmerna? Din mor, din syster, ditt barn? Det har aldrig de som exploaterar människor i porrindustrin svarat på. Det är alltid någon annan, någon ”frivillig” från fattiga länder.

Carin Högstedt

161015

#hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se