14. okt, 2016

Loket kaputt, höghastighet, tillagningskök eller? äldreboende, Brände Udde, Norrelid

Härligt! Hemma efter lång dag för resa till Göteborg. Taxi 5.35. Kom till Mölnlycke. Då sas det i högtaleriet att ”loket är kaputt”. Sedan tyst och så småningom bussar till Göteborg. Tyckte särskilt synd om ung man med farmor i rullstol och en mängd bagage, som skulle ta sig från spåret till bussarna. Vi, min partikamrat och jag från Växjö, kom lite för sent till en V-träff om infrastruktur och i synnerhet tågtrafik, höghastighetsbana och liknande.  På hemvägen gick det bättre, men jag kände för att gå ut och skjuta på tåget mellan Göteborg och Borås. Det tog en timme. Sa till maken L när jag kom hem att det kunde lika gärna vara 1800-talet. –Nä, säger han, då var det öppet mellan vagnarna så en gick i friska luften och balanserade. –Jo, 1890-talet hävdar jag, att i alla fall farten var densamma. Apropå höghastighetsbana som sagt. Bra möte med Emma Wallrup från riksdagens trafikutskott närvarande för att lyssna på oss ute från landet. Göteborg är nära, men ändå så långt ifrån. Finns massor att göra för att underhålla och förbättra tågtrafiken och tiden är viktigare än hastigheten – ungefär så kan jag sammanfatta det hela.

Igår en omväxlande dag med besök på särskilda boendet Norrelid, som drivs av Norlandia. Väldigt bra information, god lunch, enkel och god, samt besök hos partikamrat som bor här. 72 platser och ca hälften demensboende. 86 anställda, ca 10 män faktiskt, mest deltider. Fäste mig vid deras aktiviteter, variation. Överens om att ”mellanboende” – något mellan särskilt boende och ordinärt – saknas i Växjö kommun.

Så till Brände Uddes förskola, en uteförskola i fantastisk miljö, mitt i skog och intill vatten i ett gammalt hus med mycket space. Den brännande frågan är hur det går med deras tillagningskök? Bianca har jobbat där i tio år. Hon sköter för övrigt även städningen. Hon tar emot praktikanter, som får arbete efter sin praktik! Hon är stolt. Hon känner föräldrarna, deras barn och allergier. Föräldrar väljer denna förskola för miljön och vetskapen om att här finns kunskaper om just allergier. Nu vet hon inte vad det blir av henne om köket ska bli mottagningskök istället för tillagningskök. Alliansen har ju förklarat att detta kök har för få portioner och ska få annan status. Eller? Var ligger det slutliga avgörandet? Blir osäker. Ska kolla så fort jag kan. Om maten ska forslas till detta kök från annat kök måste det asfalteras runt huset för att få in den tillagade maten. Så väldigt onödigt och störande. Som sagt. Hur blir det för Brände Udde?

På kvällen var jag värd för Bibliotekets vänners evenemang ”En normkreativ läsestund. Om fler möjligheter i bokhyllan.” Bra att Smålandsposten uppmärksammade detta och att Öppna kanalen spelade in det, men publiken på plats var inte så stor. Karin Salmson från OLIKA förlag jättebra föreläsare! Så viktigt att ge barn och barnbarn större frihet i sina liv, att känna sig hemma med sina kön, sin etnicitet, sin hudfärg etc. Litteraturen är god hjälp och så bra om den får barn att förstå sina möjligheter istället för begränsningar. De traditionella könsrollerna begränsar både pojkarna och flickorna och inte minst de som känner sig vara varken – eller. Bra!

Lördag kväll.

Ha en trevlig helg!

Carin Högstedt

161014

www.Carhog14.se

www.maqt.se

#hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se