11. okt, 2016

Internationella flickdagen, könsstympning, barnäktenskap, Plan Internatinal, BCF Viktoria

Rätt ofta är jag vaken en eller ett par timmar på efternatten. Då tar jag en grabbnäve (!) i tidnings- och tidskriftshögen på nattduksbordet och läser. Märker att jag är som mest receptiv då, nära nog utsövd. Läser allt från ICA-kuriren till broschyrer från Amnesty, Civil right defenders, Röda korset och alla andra föreningar jag är med i och stöder. I natt läste jag noggrant Barnens framtid från PLAN International, som arbetar för att förbättra flickors liv, rättigheter och framtid.  Lär mig att det finns två miljoner flickor under 15 år som blir mammor varje år. På grund av barnäktenskap, övergrepp eller okunskap. Så här skriver Plan International: ”Vi arbetar med hela samhället, sociala och religiösa ledare, pojkar och män för att förändra traditionella könsroller, skadliga normer och traditioner som kan leda till att flickor gifts bort i tidig ålder.” I Egypten förbjöds könsstympning av flickor 2008. Närmare 70% beräknas ändå bli könsstympade och en del avlider. Också detta arbetar den här organisationen med. Så mycket bra som görs! Och ändå så mycket kvar. Idag är det Internationella flickdagen, om jag inte tar fel. Borde naturligtvis vara varje dag tills barnäktenskap och könsstympning förpassats till det förgångna. Av partiledardebatten i söndags förstod jag att Vänsterpartiet var enda partiet som ville totalförbjuda barnäktenskap, när det behandlades i Sveriges riksdag. Vad tänkte övriga partier på?

I Dagens ETC 10/10 denna natt läser jag artikel om ”Varför är sagodjuren alltid män”?  Paddington, Bamse, Nalle Puh… Jenny Damberg har kollat på genus i barnböcker. Motvikter: Mamma Mu, Prick och Fläck, Nalle, Katt och Kanin. Här gäller det att hänga med minsann. Jag växte upp med Kulla-Gulla, handlingskraftig tjejförebild och Fem-böckerna, där George, pojkflickan, var idolen. Frågan är hur mycket stereotyper i uppväxten påverkar innehållet i livet??? Blir pojkars och flickors frihet begränsad av denna påverkan? Ja, det ligger nära till hands men kanske inte avgörande? På torsdag kväll har Bibliotekets vänner bjudit in Karin Salmson, förlagsredaktör på OLIKA, som ska tala om barnböcker med mångfalds- och genusperspektiv, kl 18.00, Galaxen, Stadsbiblioteket, Växjö.

Vidare i Dagens ETC 10/10 mycket bra krönika av Hanna Alvage, om ”Vi antirasister måste våga se hedersförtrycket”. Egentligen konstigt att det ska behöva skrivas en helsida om detta självklara, men bra skrivet. Vem har sagt att det ska vara enkelt att vara antirasist? Människor är människor och somliga förtrycker. Det är vår skyldighet som antirasister att bekämpa förtrycket var och när och av vem det förekommer.

Så läser jag Brofästet, Bröstcancerföreningarnas riksorganisations tidning. Jag är medlem i den regionala bröstcancerföreningen Viktoria och får denna förnämliga tidning. Har läst tidigare om så kallade kylmössor och diskussionen fortsätter nu i tidningen. Kylmössor kan alltså  motverka hårbortfall vid cellgiftsbehandling. I Region Kronoberg har möjligheten till kylmössa funnits men tagits bort. –Omständligt och inte helt oproblematiskt, förstår jag när jag frågar inom vården. Jag tycker dock att möjligheten ska finnas. Att vara utan hår kan vara oerhört traumatiskt för somliga.

Vid det här laget är jag beredd att somna igen. Den nya dagen innehåller möte med kommunstyrelsens arbetsutskott, som framför allt innehåller ”internbudgetdialog med kommunstyrelsen” och med nämnden för arbete och välfärd. Inga sensationer. Noterar att nämnden för arbete och välfärd har med mål kring Mångfaldsprogrammet i sin presentation. Noterar också att de talar om att starta ett möbelåtervinningsföretag – inget fel, men vi har de sociala företagen Macken och Atrium som sysslar med sådant. Är det en primär syssla för en socialnämnd att konkurrera med dessa? –Nja, det kan ju mycket väl gå över till ett sådant företag blir svaret, när vi – kommunen – startat. Ibland går kommunaliseringen över mitt förstånd. Omsorgen och vuxenutbildningen ska till varje pris privatiseras, men möbelrenovering-återvinning är en kommunal angelägenhet!?Jag borde varit tydligare. Inte bara tackat för svaret.

Köpte fågelfrön och hängde ut igår. Många talgoxar i buskarna som förväntade sig detta.

Carin Högstedt

161011

#hgstedt

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se