2. okt, 2016

Här slutar allmän väg, Ängsvägen i Rottne, laga mat nära de som ska äta den

Igår kväll satt vi ute till rätt sent, men det blev riktigt kallt till slut. Hade besök av maken L.s syster med make, som var på väg från besök på Öland hem till Vänga i Västergötland. Trivsam och pratsam kaffestund med äppelkaka från Vänga. Bland annat fick vi en reserapport från Island, som fick det att dra igång reselystnad till nya vidder.

I fredags på minnestund och begravning av Ola Gustafsson. Fin ceremoni utomhus vid Villa Gransholm. Thomas Eneroth, riksdagsledamot (S) var officiant och höll ett mycket fint tal om Olas gärningar och person. ”Overkligt och orättvist” sa Thomas om känslor inför Olas bortgång, född 1973, mitt i livet. Precis: Overkligt och orättvist. Många, många där och mycket tårar. Känner hustrun Ulrika mer än Ola egentligen. Ulrika är en person jag uppskattar jättemycket och vi har gemensamma band och släktskap med bas i byn Bredvik i Vena socken, Kalmar län. Vi är måhända bryllingar. Våra gemensamma anor börjar långt tillbaka i tiden.

Igår lördag lite tvärtom med födelsedagskalas i Gasslanda för framför alla barnbarn 8 år, hans mamma och bonusmorfar maken L, som alla fyller år nära varandra. Alla de närmaste där (bra med ett bonnakök så alla får plats vid kaffebordet) och presenterna föll i smaken. Vi passade på att lämpa av solstolarna. Här finns plats i uthusen och nu är det goodbye till solande på ett bra tag.

Läste Ida Andersens ”Här slutar allmän väg” i natt. Äntligen fått tag i boken. Den handlar om tonåringen Trine och hennes uppväxt i en liten by i nuvarande Uppvidinge kommun. Självfallet ger det en extra dimension att känna Ida, att ha träffat hennes syster och ”Pappan”, att länge ha bott i samma trakter, men boken är, utan de extra kryddorna, mycket bra, välskriven och tänkvärd. Inte minst vi som vuxit upp på en landsbygd utan allmänna kommunikationer annat än sporadiskt, som haft minst en km till närmaste granne, som levde utan gatljus etc har mycket att känna igen. Jag är visserligen 15 år äldre än Ida, men fick stoppa läsningen gång på gång för att tänka efter och känna igen. Beroendet av någon som en kunde åka med till festplatsen på lördagskvällen, gärna en raggarbil. Men lift med vem som fick också gå. Läs Ida Andersen: Här slutar allmän väg! Hennes historia är alldeles speciell och hennes, men kommer ge alla läsare en upplevelse av hur en tonåring kan gå i bitar men också börja komma ur sin situation. Titeln på boken är sagolikt bra. Den rostiga skylten med Här slutar allmän väg spelar stor roll i boken. Vad gör en vid den skylten? Vart tar en vägen?

Denna dag har jag ägnat åt att skriva kommunala gruppens rapport för september och sedan läsa handlingar till veckans kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen på tisdag. Väldigt många ärenden, större och mindre. Många handlar om landsbygden: Rapport om landsbygdsprogrammets genomförande, V-motion om mark och tomter på landsbygden, hastighet på väg 31 genom Öhr med mera. Trafikverket tänker höja från 70 till 80 eller? Detaljplaneläggning av jordbruksmarken vid Ängsvägen i Rottne, utmed sjön. Det har V motsatt sig så länge jag kan minnas. Bonden i byn arrenderar den och vad jag förstår är gården beroende av denna mark och sonen ska ta över och bruka vidare. Till saken hör att det finns ett detaljplanelagt område i Rottne vid Kungsvägen där 30 villor kan byggas – varför inte börja där??? Nä, en majoritet vill tydligen hellre ta jordbruksmark att bygga på och upphäva strandskyddet.  Cyklar/elcyklar som förmån för anställda i kommunen – V-motion – går igenom. Att testa matlagning hemma hos de som har hemtjänst i något område under sex månader – för att se hur det fungerar i praktiken – också V-motion - men nä, det går inte. Det låter bra i program att laga maten så nära de som ska äta den som möjligt, men det går inte ens att testa ett annat sätt än att forsla kyld mat från ett centralkök! Så var det med det.

Den här veckan blir intressant med nätverkskonferens i Visby om besöksnäringen. Destination Smålands VD och undertecknad åker till Gotland onsdag och är tillbaka fredag. Innan dess mycket att göra.

Carin Högstedt

161002

#hgstedt

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se