29. sep, 2016

Giftfri förskola med försening, Noaks Ark, Öppna kanalen Växjö, sötsaker

Busväder och Tama Kråkan försvunnen. Regnet behövs men även en tam kråka känns behövd. Hoppas att hen är i god vigör var den än är.

Igår tog jag itu med punkan på bilen. Ringde Falcks. Ett rent nöje. Snabba ryck och en bärgningsbil mindre modell står strax på vår parkering. Trevlig man hittar en skruv i däcket, en liten skitskruv men tydligen tillräcklig för punktering. Mannan ifråga LAGAR däcket. Inte en aning om att det går att göra. Trolleri och det håller lika länge som däcket i övrigt, sa han.

Ser på Radio Kronobergs hemsida att nu håller förskolor på att ta bort giftiga leksaker och utrustning. Fast de har inga pengar till det… Ska ju ersätta det giftiga med nytt. I mars 2014 (före valet alltså) hade (V) en motion (även MP hade en likartad) om Giftfri förskola, inspirerade av Naturskyddsföreningens Operation giftfri förskola. Båda motionerna fick nej av den då styrande alliansen. I juni 2014 antogs det reviderade Miljöprogrammet för Växjö kommun. Och nu gick det att får igenom att förskolorna skulle saneras och det skulle vara klart senast 2016. Jag minns hur glad jag var. Vi hade kommunstyrelsen i Lammhults Värdshus, lite ovanligt, och V lyckades höja ribban på flera punkter till förmån för miljö och klimat. Drygt två år senare har saneringen startat enligt lokala nyheterna idag!? Europas grönaste kommun – är det möjligt att saneringen inte kommit längre? Att den just startat och att det inte finns pengar till det? I somras var kommunstyrelsens ordförande ute i media och sa att Växjö kommun ville anställa kommunala poliser för 15 milj kr per år!? Ont om pengar?

Tack vare en kostmedveten medborgare har jag nu läst Livsmedelsverkets (Lmv) rekommendationer om Bra mat i skolan. Intressant. För en näringsriktig kost ska inga söta drycker serveras och inte heller någon godis eller glass. Socker ska minimeras i maten. Den kostmedvetne medborgaren skrev ett medborgarförslag med sju förslag 2014, som fullmäktige ställde sig positiva till att beakta när en måltidspolicy skulle formuleras. Måltidsprogrammet antogs i juni 2015. Det är, när jag nu läser det igen, väldigt övergripande och öppet för tolkningar. Idag skrev jag en interpellation om förhållandet mellan medborgarförslaget och verkligheten. Beaktas Lvm.s råd om socker och sötsaker? Nej, enligt min sageskvinna och andra föräldrar.  Får se vad Per Schöldberg © svarar.

Igår eftermiddag hade jag barnbarnen hemma. De undrade var bonusmorfar, maken L, var och när han skulle komma hem. Då satte jag på TV.n, Öppna kanalen, och så följde vi Region Kronobergs fullmäktigemöte. Det blev en lektion i samhällskunskap!  -Är alla mot Lennart? –Hur många har Lennart i sitt lag? –Vad! 31 mot 5, orättvist! Flickan nyss 9 år frågade plötsligt om jag trodde att Trump, som är mot flyktingar, skulle få en enda röst. Ja, käre tid. I alla fall så kunde vi vara med i nerräkningen på ett nio timmar långt möte och avverkade ärende 31, 32, 33 osv. Slut och pang med klubban. Nu skulle bonusmorfar komma hem! Kloka frågor från de små. Bra lektion för dem och mig.

Formulerade ett brev till några av Vänsterpartiets riksdagsledamöter om det faktum att regeringen i sin budget föreslår att Folkhälsomyndighetens anslag till sociala insatser och förebyggande av HIV, stödverksamhet för HIV-smittade med mera halveras. Det går inte att göra så från en dag till en annan utan stora negativa konsekvenser. Regeringen menar att det förebyggande arbetet ska ske med regionala/lokala resurser.  Beslutet om budgeten tas i december. Fördelningen av det anslag på 75 milj kr som blir kvar efter nerskärningen kommer i februari-mars tidigast. Sedan gäller uppsägningstider för personal och hyreskontrakt kanske har ett års uppsägningstid. Kaos. Det får inte ske. Inte ens Folkhälsomyndigheten visste om detta. Det behövs minst ett år av förberedelser om en så genomgripande omvandling ska göras. Kommuner och landsting/regioner ska ju också veta vad de förväntas göra. Jag hoppas att V-gruppen i riksdagen är med på noterna.

Slutat regna. Jag går ut och sätter mig. Behöver luft. Kört bil idag för jag behövde forsla större saker. Present till ett födelsedagsbarn som fyller åtta. Dottern, som också fyller, får ljusstakarna hon visat på nätet, men de beställdes idag och lär inte komma fram till kalaset på lördag. Maken L, som fyllde igår, fick i alla fall en bukett rosor på rätt dag. Det är mycket med det sociala. Letade efter leksaksaffären på Samarkand. Den hade flyttat till andra sidan Storgatan. Körde lite på måfå. Är så sällan i de kvarteren. Lyckades också denna gång ta fel väg och komma in på en drive-in-hamburger- tjosan. MEN sedan blev det rätt och det önskade legopaketet fanns, tack och lov.

Carin Högstedt

160929

#hgstedt

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se