26. sep, 2016

Punktering, miljömål, Wingborg, Näckrosen, Ingelstad, Blåbruna röran

Ånyo en vacker dag och kväll. Fortfarande med bara fötter i sandaler utan att frysa. Lång härlig sommar måste jag säga. Får se om det varar till lördag då barnbarn har födelsedagskalas. Åtta år blir han. Vi firar tre nära födelsedagar i familjen på samma gång. Rationellt.

Kajsa Ekis Ekmans ledare i Dagens ETC idag handlar om (SD), om att de trampar på all svett, allt blod och alla tårar som skapat Sverige. Den handlar om växjöbördige Mats Wingborgs nya bok ”Den blåbruna Röran”. Ledaren såväl som boken värda att läsa. Jag har inte läst boken men vågar skriva att den är läsvärd i alla fall. Ekman skriver att det är en briljant och ambitiös genomgång av SD.s ekonomiska politik.

I morgon på kommunstyrelsens arbetsutskott har vi på remiss Miljö- och energidepartementets delbetänkande med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige. Den omfattar flera hundra sidor och jag kämpade i ett par timmar igår för att få grepp om innehållet. Det finns inte en chans i världen att läsa varje ord. Så mycket tid finns inte mellan allt annat som ska göras. Men jag fick rätt bra grepp – inte minst genom att läsa reservation och särskilda yttranden. V.s Jens Holm har skrivit mycket bra liksom flera av de sakkunniga. Sju partier står bakom förslagen i huvudsak. Otillräckligt mål för transportsektorns utsläpp och flygets frånvaro i målen är ett par invändningar från Jens Holm. Om ärendet går vidare till kommunstyrelsen, så ska vi nog i V–gruppen lägga  ett något skarpare yttrande än det som föreslås. I arbetsutskottet har jag inte rätt att yrka. Delårsrapport på dagordningen i morgon också plus revisionsrapport, granskning av årsredovisningen för Växjö kommun 2015. Båda intressanta!  Sammanlagt nästan 1 000 sidor.

I övrigt i morgon utflykt med LRF. Brukar vara intressanta föreställningar. Ska handla om livsmedel den här gången. Tror vi gör en sådan här dag med LRF en gång vartannat år. Det är LRF som bjuder in kommunstyrelsens arbetsutskott.

Cyklade i full fart till kommunhuset på morgonen. Känner mig rätt stark i benen av det myckna cyklandet. Jobbade med planering av riksdagsbesöket i oktober då Håkan Svenneling ska komma till Kronoberg. Han är talesperson i landsbygdspolitiska frågor. Försökt boka Braåsgården för offentligt möte. Upptaget. Rottnegården? Samma där. Men Näckrosen i Ingelstad lyckades. Bra att våra samlingslokaler används! Cyklade hem för att ta bilen till just Ingelstad. Bilen ser sned ut. Punktering höger fram! Kan knappt stava till punktering, så sällan händer sådant. Tog maken L.s bil och lyckades med alla mina förehavanden. Men byta däck? Inte min bästa gren.

Maken L är öppen med sin cancer och sin cellgiftsbehandling. Jag kommer inte att skriva sjukrapporter här i bloggen. Vi är helt ense om att fortsätta leva våra liv som vanligt och så aktivt som möjligt.

Carin Högstedt

160926

#hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

www.carhog14.se