5. sep, 2016

Venezuela, Restpo, utrikeskorrar, tiggeriförbud, hjälporganisationer, Amiral

Vilka mängder med frukt det finns i trädgårdarna i år! Såg en lapp på en brevlåda utanför en villa  i en ort utanför Växjö med texten: ”Självplock av plommon och äpplen!” Bra idé att låta folk plocka det de vill ha, när en inte själv hinner eller kan ta vara på allt. En annan idé är att kommunen ordnar extra insamling av frukt, som annars bara blir liggande, och kör överskottet till biogasanläggningen. Borde gå att ordna.

Väldigt fint väder idag såväl som igår. Cyklat till stan och hem igen. Möte på Noaks Ark för att förbereda fredagens styrelsemöte med Riksförbundet Noaks Ark i Stockholm. Den här gången är vi två som åker. Malin Lauber (kommunalråd S till vardags), min ersättare i styrelsen, ska med. Årsstämman i april beslöt efter en motion från vår lokalförening Småland-Halland att ersättare får delta och Riksförbundet står för reskostnaden. Inte lätt att hoppa in som ersättare utan att ha deltagit innan. Beslutet om ersättare för de ordinarie och om deras förbättrade möjligheter att delta är båda resultat av motioner härifrån.

Ytterligare fjäril till de identifierade på senare tid: Amiral, som är vanlig vad jag förstår. Jobbar hemifrån i eftermiddag med ärendelistan till kommunstyrelsens arbetskott och kommunstyrelsen i morgon. En hel del ärenden. Återkommer till det.

Bra artikel i Dagens ETC 5/9 om ”tiggeriförbudet”. ”Vi behöver behandla Europas fattiga grupper med värdighet och arbeta med de strukturella orsakerna i hemländerna”, säger professor Hans Swärd. EU har tagit fram nationella strategier för integrering av romer med fokus på utbildning, upplyser artikeln, fattigdomsminskning, arbete och motverka antiziganism. Stora medel har avsatts till Rumänien, men de används i liten utsträckning. Fredrick Federley, EU-parlamentariker C, har sagt att kravet på att pengarna används i samarbete med någon lokal myndighet slår snett. De borgmästare som leder antiziganistiska kommuner vill inte få folk emot sig. Bättre att ge pengar direkt till de hjälporganisationer som finns i t ex Rumänien. Ca 30 organisationer i i Rumänien nu. Ett ljus i mörkret alltså och självklart att resurserna används bäst i deras händer! Linda Lundqvist är en av dem som startade tidningen Dik Manusch (romani för Se människan!). Hon menar att vi har en svensk tradition av att misstänkliggöra fattiga. Förr fanns ”lösdriverilagen” som riktade sig mot individer som inte hade fast anställning och reste runt för att hitta arbete. Det går inte att förbjuda att be om hjälp, anser Linda Lundqvist.

Nu fortsätter denna dags blogg efter att jag varit på fullmäktigegruppens möte, där vi gick igenom ärendena till kommunstyrelsen. Det är inte ofta vi har olika meningar men nu hände det: Ett medborgarförslag om att ordna en kyrkogård för små husdjur, som har kremerats, föreslås. Det finns minneslund, där askan kan strös men denna medborgare vill att en urna ska kunna begravas. Ja, säger jag till förslaget plus någon mer, nej säger ett par och nja från någon. De som säger nej tycker det räcker med minneslund. Får se hur det går i sista änden, det vill säga i kommunfullmäktige. I kommunstyrelsen är jag ordinarie och då blir det ja.

Vår motion om att bygga ut Araby Park Arena så att kafé och utrymme där även tjejer trivs att hänga kommer upp. Får ett jasåsvar. Väldigt viktig motion som om den bifalles slutför Araby Park Arena (idrottshall och kulturell mötesplats) som det var tänkt från början. Det skars ner för att spara pengar. Dags att fullfölja.

Efter gruppmötet gick vi över gatan till konserthuset och stora salen, där sådär 750 personer bänkade sig för att lyssna på två radiokorrespondenter. Vilken succé. Jättemycket varierad publik, bra samtal på scenen och prestigelöst. Hela dagen har ägnats yttrandefriheten och alla sjätteklassare har fått information om vad den betyder. Bra Växjö Teaterförening och Radio Kronoberg!

För övrigt har jag köpt fyra biljetter till extraföreställning 11 december med Jonas Gardell. Märk väl: Slutsålt till kvällsföreställningen, mycket sålt till extraföreställning i början av september!

Nu slut för idag. I morgon efter de kommunala mötena har V Växjö bjudit in till att lyssna på journalisten Jon Restpo om Venezuelas kris. Kl 18.00, IOGT, Vattentorget ! i Växjö. Kanske orkar jag det också. Att bara sitta och lyssna på någon som berättar kan vara väldigt skönt.

Carin Högstedt

160905

Carin.hogstedt@vaxjo.se

@hgstedt

www.carhog14.se