3. sep, 2016

Radiokorrespondenter, Alan Kurdi död i ett år, 409, 4176, sensommar

Gör mitt bästa för att skjuta upp inläsningen till alla möten den kommande veckan till i morgon. Sitter ute, väl påklädd, och njuter av sensommaren. Blåsigt men fullt drägligt. Maken L på väg att köpa hämtmat. Vi startade tidigt idag med att städa, plocka och dona. Behöver lite energi nu. Den gångna veckan blev det mycket motion som alltid efter kommunfullmäktige för att få ut alla (V)äxjös Kommunnytt. Gjorde tillsammans med kamrat ett svep över Åryd, Furuby och Risinge igår. Maken L cyklade hela Sandsbro i fem timmar igår. Nu bara de allra nyaste bostäderna borta vid golfbanan kvar. Skjuter jag upp till ikväll eller i morgon.

DN 3/9: Utrikeskorrespondenten Ingmar Nevéus säger att ”Omvärlden visar större kreativitet när det gäller att stoppa flyktingvågen från Syrien än för att stoppa själva kriget”. SvD samma dag: Ett år sedan treårige Alan Kurdi spolades upp på stranden i turkiska Bodrum. Bilden på den döda barnkropppen satte fokus på flyktingarnas farliga färd, men smugglarnas båtar fortsatte att gå. Minst 409 barn har dött på Medelhavet efter Alan Kurdi. Sannolikt fler. Många kroppar återfinns aldrig.” Karin Thurfjell och Gunilla von Hall skriver.  Många var upprörda för ett år sedan. Det pratades om legala vägar till Europa, döden skulle få ett stopp. Sedan dess har 4 176 människor dött på Medelhavet. 2016 är hittills det mest dödliga året.

På måndag kväll ska jag och vår fullmäktigegrupp gå och lyssna på två radiokorrespondenter, som är i Växjö. Initiativet är Radio Kronobergs och Växjö Teaterförenings. Katja Magnusson, Istanbul och Johan Bergendorff, Global hälsa ska berätta. Bra initiativ. Kan bli fullt i konserthusets Kristina Nilsson-sal som tar 800 i publiken.

Carin Högstedt

160903

Carin.hogstedt@vaxjo.se

@hgstedt

www.varhog14.se