1. sep, 2016

ÖKV, (V)äxjös Kommunnytt, Ingelstad, Tävelsås, Storgatan, medborgarlön

Vackra varma dagar! Cyklade i bara blusen till stan på förmiddagen. Lite att dona med i kommunhuset, men framför allt spelade Örjan Mossberg och jag in ett inslag i Öppna kanalen, lokal TV-kanal utan reklam. Gillar inte TV- exponeringen, har aldrig gjort, men det är nödvändigt i partiarbetet. Varje månad gör vi sedan början av året en inspelning där vi berättar om kommunfullmäktige utifrån (V)äxjös Kommunnytt (Knytt), flygbladet som vi producerade igår, som alltid dagen efter fullmäktiges sammanträde. Knytt finns att läsa på www.vvaxjo.se. Vi är riktigt nöjda med detta nr 7 i år!

Själva produktionen tog ganska exakt fem timmar och redaktionen bestod igår av sex personer. Skrivande, läsande, strykande ner (alltid för mycket text), hitta bilder, korrekturläsa sju gånger, trycka ut 750 ex, som tre av oss åkte till Vikaholm, Tävelsås och Ingelstad och delade i brevlådor. Lite lätt fanatiska är vi när det gäller Knytt och att röra oss i kommunens olika delar! I morgon är det Åryd och Furuby plus Dalbo torg som gäller. Plus att maken L och jag har ca 1000 ex till Sandsbro och några andra områden, som vi lägger i brevlådorna per cykel.

Efter Öppna kanalen tog fem partikamrater inklusive jag själv beachflaggan och 300 ex av Knytt till Storgatan och där delade vi ut och pratade med folk. Spridda röster:

  • Det råder tystnadskultur i kommunen.

  • Varför delar ni inte Knytt i Brittatorp? Det är ju intressant att läsa.

  • Jag har arbetat 18 år i kommunen och sex i landstinget. Min pension räcker inte till medicin, hyra, mat och kläder. Jonas Sjöstedt måste få mer makt och in i regeringen.

  • Ja, tack, Knytt tar jag gärna. Jag känner igen dig från TV. (Alltså viktigt med exponeringen!)

  • Aha, ni är partiet som värnar flyktingar (på engelska). Jag är schweizare och arbetar för samma sak i Schweiz.

  • Enda sättet att få reda på vad som händer i kommunen.

De 300 försvinner rätt snabbt. Solen gick i moln men varmt och inget regn. Blir alltid bättre stämning i skönt väder.

Ser i Dagens ETC 1 september att regeringen backar om skatten på solel. Den ska sänkas, säger Magdalena Andersson, finansminister (S). Anders Lago, HSB.s förbundsordförande, säger att det inte räcker. Skatten ska bort helt, anser han. Och självklart: Ju fler bostadsrättsföreningar som sätter upp solpaneler för eget bruk, ju bättre för alla och miljömålen kommer närmare uppfyllelse. Som så ofta skylls skatten på EU-bestämmelser, något som dock inte verkar finnas fog för.

Hemmakväll. Utesittande. En häger i sikte. Basinkomst ska testas i Finland. Riksdagen ska  ta ställning till ett förslag denna månad. Hyperintressant att följa, även om medborgarlönen (ett annat ord för basinkomst) är låg, ungefär 5 500 kr i månaden.

Carin Högstedt

160901

www.carhog14.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se