14. aug, 2016

Landsbygden lever, Döderhult, Oskarshamn, Äshult, Dalsebo, Fungmark, skyfall

Hemma igen från Oskarshamn med omnejd. Haft bra väder, växlande molnighet, lite regn med betoning på lite. På hemvägen hade vi 19-20 grader tills en bit in i Kronoberg. Skyfall och som lägst 12 grader. Stannade på P-plats två gånger för det var svårt att se vägen, så pass regnade det.

Vår släktrundtur begränsades till Döderhults socken. Som jag trodde själv hade det blivit för mycket med Vena socken också, även om planeringen var gjord. Nu har vi nästa års tur planlagd redan: Vena med inte minst byn Dalsebo. Jag fick nämligen två böcker om den byn av min antikvariatägande bror Mikael. ”Dalsebo by Vena socken i ord och bild”. Det är en bykommitté som haft en studiecirkel och fått ihop en mycket fin bok om människor och fastigheterna i byn. Cirkelledaren och författare till ”Så var det på min tid” är Vasti Fungmark, helt klart en eldsjäl, boende i Dalsebo, som gärna berättar om sitt liv och livet i byn. Här har min farmors mormors farmors mormors mormor döpts 1694. Hon hette Elin Olofsdotter.  Ja, det kanske inte intresserar så många. I vilket fall så höll vi oss till Döderhult och – mycket tack vare min bror Peder – så hittade vi praktiskt taget alla boställen jag planerat. Han har ett otroligt minne och till skillnad från mig bott i Oskarshamn mycket längre tid. Ibland blir en glad – någon har hållit liv i och tagit hand väl om ett torp eller hus, ibland ledsen för det ser ut som hej kom och hjälp. Bra boende och mycket god middag på Corallen! Svalor i mängd och kolsvarta kaniner!

Sett otroligt många fina hus och byar: Till exempel Djupeträsk, Flinshult, Eckerhult. Gick runt i Äshult, där farmor och farfar brukade och så småningom köpte Äshult nr 2. Pratade med invånare. Två aktiva bönder finns (en är kusin till oss). Nästan alla gamla bostadshus är bebodda året runt. Det händer att folk kommer och frågar om något är till salu, sa en bybo. Bådar gott för framtiden och landsbygden!

Nu arbetsvecka med kommunala gruppen och dess arbetsutskott, kommunstyrelsen och dess arbetsutskott, LRF, V.s distriktsstyrelse, träff med Smålandsidrotten, regiongrupp och lite annat.

Lyckad utflykt och  lugn och behaglig kväll. Just nu sol i Sandsbro! Utekväll förstås. Två rådjur på hemvägen. Skjuter upp alla tankar på och om politik till i morgon.

Visst ja. Lyckades köra helt fel vid ett tillfälle idag när vi hade målet Eckerhult. Propsade på att jag visste var vi var och vart vi skulle. Maken L var kartläsare och protesterade och han hade rätt, jag hade fel, men vi kom rätt till slut.

Carin Högstedt

160814