8. aug, 2016

Från biologiska vapen 1972 till Kärnvapen -förbjud! ican, kö till "tippen"

Nu börjar jag snart klaga på vädret. En stormby nyss tog en barnvagn och min cykel ute på gården och slängde iväg dem. Störtregn. Däremellan drägligt. Annars har sommaren varit lång och härlig, även i Växjö, tycker jag. Igår tog jag en simtur, kanske den sista i år.

Bra Hiroshimadag i lördags kväll, som IKFF arrangerade. Fakta om atomvapen i världen av en kvinna från Svenska läkare mot kärnvapen. Det finns vapen nog för att förgöra världen hur många gånger som helst. MEN…en majoritet av världens länder har faktiskt skrivit under en deklaration om förbud av kärnvapen. Dock inte Sverige! Det hastar. I oktober ska en förhandling starta. Se www.icanw.org för mer information om vad som pågår för fred och frihet i världen. 1972 kom ett förbud för biologiska vapen, 1993 för kemiska vapen, 1997 för landminor, 2008 för klustervapen. Nästa: Atomvapen. Säg inte att det är meningslöst eller inte går att hejda vansinnet. Eller som Ban Ki-Moon, FNs generalsekreterare sagt: Mitt råd, min vädjan till alla, är detta: Ta första steget. Vänta inte på att andra ska agera för nedrustning och vapenkontroll. Om du tar ledningen kommer andra att följa dig” (2013).

Den lyckade kvällen innehöll mycket och inte minst en kvinna (missat namnet) som vuxit upp i Araby och nu läste två egna fullödiga dikter. Hon fick applåder därefter. Ska ta reda på hennes namn. Kan vara något för en afton med Bibliotekets vänner. Så väldigt bra skrivet och läst!

I morgon kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) med mycket ärenden och en del viktigare än andra. Bland andra yttrande över Trafikplats Fagrabäck och antagande av detaljplan för norra stationsområdet i Växjö. Läste rubbet i lördags men använder kvällen åt att fundera ut och formulera V.s yrkanden i de ärenden där vi har avvikande mening. Ibland sätter en frågetecken och de kan ofta rätas ut på själva sammanträdet.

Skickade in en insändare om de aktuella trafikfrågorna Sydostleden och Trafikplats Fagrabäck, undertecknad av Örjan Mossberg och mig. Har dessutom hunnit med tandläkare, frisör, ärenden på stan, handla mat och så skulle jag till återvinningscentralen (ÅVC) på Norremark med diverse. Jättelång kö. Som så ofta. Kör därifrån. Läser i handlingarna till ksau i morgon att någon ytterligare ÅVC i Växjö inte ska byggas. Den befintliga i Häringetorp (mellan Växjö och Gemla) ska användas mer istället. Det är möjligen bra, men det brådskar. Lätt hänt att saker och ting hamnar i skogen annars.

Carin Högstedt

160808