6. aug, 2016

Funkibator, sexuella trakasserier, 14 000 hyresrätter varav 2000 i Växjö

Ser att 14 000 kommunala hyresrätter kommer att säljas i år i Sverige. Där måste Växjö kommun ligga bra till i ranking med sin försäljning av mer än 2 000 lägenheter! Trolig etta, men har inte sett något pressmeddelande om det. OBS: Ironi. Det är tragiskt att sälja välbelägna hyresrätter och relativt sett med hyror för vanliga inkomster. Många pensionärer bor i dessa nu. Finns aldrig några garantier för vad som händer med nya ägare: Lyxrenoveringar, ombildning till bostadsrätter, tas bort från bostadsförmedlingen…Som sagt, det finns inga garantier.

Christer Olsson, leg psykolog, skrev igår en mycket bra insändare i Smålandsposten om ”stoppa alla sexuella trakasserier”.  Insändaren avslutas så här: ”Det är en självklar rättighet för samtliga elever och en absolut skyldighet för personal vid alla skolor, att varje dag se till att ingen överträdelse av skollagen eller brottsbalken äger rum. Mitt krav på huvudmän, rektorer, lärare och annan skolpersonal inför läsåret 2016/17 är därför: Se till att skollagens och diskrimineringslagens `Nolltolerans mot sexuella trakasserier och övergrepp´ inte bara blir tomma ord, som pliktskyldigast skrivs in i skolans likabehandlingsplan. Se till att det blir ändring på riktigt.”

Trakasserierna är inget nytt festivalfenomen. Det nya är att sexofredanden anmäls, att det skrivs om och diskuteras. Som ordförande i Växjö kommuns jämställdhetskommitté för sådär 15 år sedan försökte jag driva att skolor/klasser, föräldrar och skolpersonal skulle skriva avtal om att tillmälen som hora, bögjävel etc skulle vara portförbjudna. Det gick inte då, men kanske idag? Då var resonemanget ofta att tjejerna inte tog illa upp, för orden användes så frekvent att de förlorat betydelse. –Nej, sa jag, det är inte acceptabelt och hur sårande det är vet bara den som är utsatt, pojke eller flicka.

Med detta vill jag säga att jag tror inte det går att få stopp på tafsandet, trakasserierna, övergreppen, tillmälena utan att barnen/ungdomarna och föräldrarna är djupt involverade tillsammans med skolpersonal och att dessa för en diskussion så att det går upp för var och en att förnedring och vidrigheter är inte OK. Alla ska säga ifrån om och när det händer och anmäla till alla tänkbara instanser. Alla ska våga reagera, inte minst killar som ser och hör kompisar bete sig illa.

Just fått medlemsutskick från Funkibator, ideell förening i Växjö/Kronoberg, som verkar för tillgänglighet och speciellt barn och ungas möjligheter till spännande liv, oavsett funktionsvariationer. Blir glad varje gång jag läser vad som är på gång. Gå gärna in på www.funkibator.se och ta del. Bli gärna medlem för 50 kr! Jag lovar – det är värt vartenda öre att läsa och veta att en mycket varierad verksamhet inom området funktionsnedsättning finns till hands!

Nu lördag kväll och snart ska maken L och jag till Vattentorget i Växjö och delta i manifestation med anledning av Hiroshimadagen, 6/8 1944 föll atombomben. Kl 20 börjar det på Café Fontaine och avslutas 22. En läkare från svenska avdelningen av Läkare utan gränser ska tala och det är musik, dikter med mer.

Carin Högstedt

160806