5. aug, 2016

Folke Fridell, Sara Beischer, Trafikplats Fagrabäck, Sydostleden, Scensommar

Sov till kl åtta idag. Har nog inte hänt sedan hösten 1987. Det blev en lång dag igår med besök i Hässleholm och så ”förband” till utomhusbion Yarden med start kl 20.30, ett inslag i Scensommar. Filmen började 21.30. Den slopade jag på grund av pur trötthet. Kom hem 21.30 efter en synnerligen lyckad kväll med Bibliotekets vänner (BV)! Jag var så nöjd att jag flög hem med maken L.s gamla bil. (Min bil utlånad till dotter.) Vi var fyra från BV som förberett och så Mats Sturesson, skådespelare, som uppläsare. Temat: Arbetarförfattare. Så vad säger folket om att ta del av detta en torsdagskväll 20.30 med en himmel som öppnar sig med jämna mellanrum och på Fria ordets hus, som är svårt att hitta till? Vi skulle vara utomhus, men vi bedömde att det skulle bli en mycket intim tillställning och lika gärna kunde sitt inne kring ett bord. Men folket kom! Glada människor som blev ännu gladare när vi fick plats inomhus. Bära stolar! Fullt. 40 personer oräknat personal från Scensommar, Fria ordets hus och vi själva! Långt ifrån alla var medlemmar i BV. Vilket intresse och det blev en riktigt spännande dryg halvtimme med texter och prat om äldre och nyare arbetarlitteratur, vad som menas med det och jag hörde de som tyckte det skulle varat längre. Så det kan bli något liknande så småningom, men då mer tid och mer dialog med publiken. Riktigt roligt var det! Jag lyfte kvinnornas arbete och författande. Vi hade med vårdarbete och socialtjänst. Vi hade även med arbetslöshet och oavlönat hemarbete. Väldigt många infallsvinklar på en dryg halvtimme. Så kan det bli när fyra huvuden spånar ihop. Mitt speciella ansvar var författarna Folke Fridell och Sara Beischer.

BVs program för hösten är klart. Nästa tillställning är 7/9, Galaxen, Stadsbiblioteket. BOB HANSSON kommer. Bland annat ska han läsa ur senaste diktsamlingen: Grannsämjan är en långsam bödel. Det ska jag inte missa. Kl 18.00.

Återigen har SvD en ledare om Vänsterpartiets internationella fonds (VIF) fördelning av medel till olika organisationer. Anklagelserna är hårda och nu måste de som har ansvar för pengarna och fördelningen svara. Vi som inte är i närheten av VIF och dessa pengar kan inte svara, men vill gärna veta. Det är skattepengar som delas ut av riksdagen till demokratiutveckling internationellt. Direktiven? Vilken instans beviljar? Kontroll? Revision? Men framför allt: Hur resonerar (V) kring dessa medel och kan vi anklagas för något suspekt?

IOM, Internationella organisationen för migration, knuten till FN, redovisar att över 4000 människor på flykt har dött i år, varav tre fjärdedelar på Medelhavet. 2600 har lyckats ta si till Europa, de allra flesta över Medelhavet. Det blir små notiser fortfarande, men inte mer, om döden. Hur många barn tro? Hur många treåringar? Vad ska eftervärlden säga – om det blir någon?

Cyklandet i onsdags på Sydostleden blev en skrivelse till Kommunstyrelsen och Tekniska nämnden om möjliga och nödvändiga förbättringar på Växjö kommuns del av den 27 mil långa leden. Den finns på www.vvaxjo.se.

Ordföranden i Växjö kommuns tekniska nämnd skrev igår i Smålandsposten  en lyrisk insändare om det positiva med Trafikplats Fagrabäck. Bra svar idag av Ulf Söderström. Många av de som svarat på samrådsremissen säger motsatsen till ordförande Stynsberg: Tillgängligheten till Fyllerydsskogen minskar för många och däribland barnen på Fagrabäckskolan. Den ”positiva entrén” (Stynsberg) blir en barriär mellan stadsdelen Högstorp, Hollstorp och kommande nya bostadsområden och Växjö stad. Stynsberg har slukat den storskaliga lösningen med hull och hår. Därefter sägs plikskyldigast att ”så lite miljöpåverkan som möjligt”. Klimat och miljö kräver enligt min mening tvärtomtänk: Så lite miljöpåverkan som möjligt – vad blir då lösningen och på vilket problem? Några minuters väntetid vid vissa tidpunkter – får kosta hur mycket pengar och miljö som helst, eller? Nej, nej, nej.

I dagens Smålandsposten finns också en insändare med rubriken ”Det måste bli ändring på riktigt – alla sexuella trakasserier.” Nästa blogg kommer jag att ta upp det ämnet. Nu en frifredag med noll inbokat. Läser nu äntligen Roland Paulsen: ”Vi bara lyder”. Ibland tittar jag upp från deckarträsket, som jag kallar mitt starka beroende av spänningsromaner.

Carin Högstedt

160805