31. jul, 2016

Kronobergs slottsruin, SVJ, Yarden, Beischer, Fridell, Witt-Brattström, boccia

Vår nya fjärilsguid en höjdare för skådning av fjärilar på och kring altanen: Kålfjäril, Citronfjäril, Tistelfjäril, Ängspärlemorfjäril, Påfågelsöga identifierade. Skriver dem medvetet med stor bokstav.

Två intensiva dagar med barnbarnen inklusive övernattning. Igår var vi på bio och såg SVJ, Stora vänliga jätten. En riktigt lång film som innehöll spänning, fantasi, humor och ibland lite långsammare filosofiska funderingar. Liten flicka i huvudrollen (förutom Jätten). Alla – såväl barn som maken L och jag – var nöjda. Därtill har vi spelat boccia, tecknat serier, läst och så avslutades denna söndag med den traditionella utflykten till Ryttmästargården och Kronobergs slottsruin. Alla ska med, döttrarna och svärson och barnbarnen, och alla äter och dricker det de vill och jag betalar. Varje sommar i – ja, vi pratade om det, men mindes inte hur många år vi hållit liv i denna tradition.

Det var väldigt mycket folk på Kronoberg! Många ville väl göra en utflykt sista söndagen på semestern, antar jag. Barnbarnen, 9 och snart 8 år, ville in i slottsruinen och se på fängelsehålan. När jag köpte biljett såg jag broschyrer med beskrivningar av ruinens två plan och nummer på rummen med förklaring vad de använts till. Så enkelt och så bra att kunna vara vår egen guide! Barnen blev helt begeistrade i att kunna förstå vad borgen innehållit och så läste vi skyltarna, som är uppsatta och har text på svenska, engelska och tyska. Nils Dacke och kampen mot Gustav Vasa och överheten intresserade. – Mormor, vem håller du på? –På den tiden hade jag varit dackeanhängare, sa jag.

Nästa år är det en ny bro över till Stallholmen och ruinen. Fastighetsverket har avsatt pengar till det. Förhoppningsvis är det också en vindbrygga, modell Kalmar slott, som det ursprungligen varit även här. Det ingår inte i Fastighetsverkets anslag, men borde kunna tas fram regionalt/kommunalt. Det skulle höja attraktionskraften till denna ruin som jag hoppas kommer att åtminstone delvis kunna restaureras och bli mer användbar i framtiden.

Har äntligen läst Sara Beischers ”Jag ska egentligen inte jobba här”, debutbok 2012. På torsdag 4/8 ska Bibliotekets vänner (BV) ha ett kortare förprogram till Scensommars filmvisning utomhus av Yarden, modern arbetar skildring. Från BV ska vi med hjälp av Mats Sturesson, skådespelare, lyfta fram några arbetarskildrare i litteraturen. Beischers bok är en arbetarskildring, direkt från vårdgolvet och hur vården i livets slutskede ser ut ur vårdtagares och den vårdande personalens perspektiv. Bra och viktigt att associera ”arbetarskildring” md de som arbetar på golvet, även om det är människor de arbetar med och inte produktion av bilar och är en kvinnodominerad värld. Nu ska jag läsa om Folke Fridells Död mans hand från 1947. Fridell var från Ljungby och här är det klasskamp och strid på kniven mellan makthavare och arbetare och en mansdominerad värld. Jag läste boken som tonåring. Får se vad jag tycker idag.

Har reserverat böcker på stadsbiblioteket flera gånger och aldrig fått något meddelande när boken funnits att hämta. Ni gick jag till botten med detta. Jo, de hade på sätt och vis rätt mailadress, men en punkt efter @, vilket ju är helt galet. Nu rättat och äntligen har jag fått Ebba Witt Brattströms ”Århundradets kärlekskrig” i min hand. Helt suverän, tycker jag.

Lugn kväll. Aningen kyligt. Anar hösten och blir vemodig. Använder jag tiden, sommaren, livet rätt? Och vad är rätt? Att vara (tämligen ) ledig och tänka efter är kanske bra men kanske inte så bra heller.

Carin Högstedt

160731