29. jul, 2016

Döderhult, Kvistekärr, Ostkustleden, Stensjö by, Scensommar, CHs betydelse

Två fikon är på väg att utvecklas. Gudomlig morgon med ensam simtur. Gick upp vid sex, åt frukost och bara en hund med människa passerade på en timme. Kålfjärilar och påfågelsöga är frekventa fjärilsgäster bland blommorna. Lejongap och lavendel är mest omtyckta av humlor och fjärilar bland våra blommor. Hittade en bra fjärilsguide i Melchiors bokhandel vid Lilla torg i Oskarshamn igår. Den bokhandeln har legat just där (men är utökad tror jag) under hela min levnad. Noterade också att klädbutiken La Robe visserligen har flyttat runt lite men finns sedan 1950-talet i Oskarshamn. Noterade även att det var gott om restauranger och folk i centrum.

Åkte igår tidigt mot Oskarshamn för att förbereda släktträff i förfäders spår om 14 dagar. Mellandottern med som sällskap och kartläsare. Vi sökte efter lite perifera släktingars boplatser på min mammas sida och alla i Oskarshamns kommun, Döderhults socken, bland annat tre torp under Stensjö gård: Sporrek, Långsjömåla, Kvistekärret. Gården Sporrek hittade vi (inte torpet) liksom Långsjömåla, men Kvistekärret gick vi bet på. Vi tog hänsyn till en säkert hemmagjord skylt med texten Förbjuden väg för obehöriga. Det var dumt. Vi började gå istället men det var långt och hett i skogen. Vi gick en bit på vandringsleden Ostkustleden. Jag var förberedd på att vi skulle behöva gå (gummistövlar) men inte SÅ långt. Hur som helst. Vi hade en lång dag på små krokiga backiga vägar. En del har jag faktiskt, trots närheten till uppväxtens hem, inte åkt förr. Kan inte minnas besök i Djurhultsmåla eller Djurhult. Såg många får och kossor. Döderhults socken var (och är?) en bygd där det passade med boskapsskötsel och småjordbruk. Det har jag lärt mig i böckerna om Gårdarna i Döderhults socken på 1500-talet och Den lilla socknen i det stora Sverige -  Om folket i Döderhults socken på 1600-talet. Den första utgiven av Gustav Bech, Curt Holm och Maj Holm, den andra av Gunnar Källenius. Det är makalöst vad vissa tar sig tid att forska i och skriva tjocka böcker om till andras glädje!

Stensjö by har aldrig genomgått laga skiftet. Husen ligger som de gjorde på 17-1800-talen och byn är ett reservat och välbesökt mål för turister. Rekommenderas! Genomgående bra dag med bara några felkörningar. Möttes av en bom på en väg vi tänkt oss. Och så skylten på en annan, som bokstavligen lade hinder i vägen.

Emil Jensen och Melina Borglowe drog stor publik till Linnéparken i onsdags kväll! Så trevligt (bland det bästa i Växjö kommun!) med dessa Scensommarevenemang som bjuder på varierad underhållning i alla kommunens hörn! Ca 400 satt på bänkarna eller på gräset i parken och lyssnade på sång och musik och dikt med tänkvärt innehåll.

Ska strax lägga ut min artikel i gårdagens Smålandsposten om Trafikplats Fagrabäck på www.vvaxjo.se.

När jag skulle rösta första gången – ca 1965 – var CH Hermansson partiledare för VPK. Jag lyssnade på partiledarna och VPK fick min röst tack vare CH.s framtoning och naturligtvis rättvisepolitiken. Som barn och i tidiga tonår dagdrömde jag om hur jag kom som räddande ängel till fattiga hem med mat och kläder, starkt påverkad av Barnen från Frostmofjället och Lille Viggs julafton och andra läsefrukter, t ex Mobergs utvandrarserie, som jag smygläste tidigt. Den ansågs demoraliserande i Småland och högst barnolämplig.

Spegelblank Toftasjö. Dags för ny simtur.

Carin Högstedt

160729