26. jul, 2016

Jämställda löner - när då? Evenemangsläge, arbetarlitteratur, häger

Härligt proggband i Tolg i söndags på folkmusikfestivalen! ”Röd gryning” med regional bas, sångerskan från Åseda. Fint med klasskampslåtar och bra framfört. Fick kontakt för eventuellt engagemang framöver. Träffade vänner och bekanta och njöt av fagra Tolg i en otrolig värme. Alla pengar som kom in på lotteri, auktion, insamling går till att bygga upp skolor och hus i jordbävningsdrabbade Nepal.

Ser nu fram mot Melina Borglowe och Emil Jensen i Linnéparken, Växjö, i morgon kl 19.00. Och sedan kommer barnbarnen över helgen och vi ska på bio. En film som handlar om en jätte ska vi se. Vet inte mer om den. Vänsterpartiets kommunala grupp i Växjö kommun startar höstens verksamhet med cykeltur på Sydostleden 3 augusti. Vi cyklar Växjö – Ingelstad och tillbaka för att kolla standarden men också för att ha trevligt. Lunch på Solvikens pensionat i Ingelstad. Samling vid turistbyrån på Stortorget Växjö kl 10. Anmälan för lunch till Örjan Mossberg 0706440386.

Lördag 6 augusti är det – som alltid – Hiroshimadagen och som alltid arrangerar IKFF, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, Växjöavdelningen, en tankeväckande kväll till minne av Hiroshimabomben 1945. Denna kväll kommer Christina Vigre Lundius från Svenska läkare utan gränser att prata på temat ”Hiroshima – det kan hända igen! Kärnvapenhotet idag”. Café Fontaine, kl 20-22, lörd 6/8, Vattentorget 1 i Växjö. Mötet innehåller även musik och avslutas med att vi i publiken sätter ut ljusbåtar i Växjösjön. IKFF kräver att alla kärnvapen i världen förbjuds och avskaffas. Bra krav.

Ja och 4 augusti är det utomhusbio arrangerad av Scensommar (Växjö kommuns Kultur- och Fritidsnämnd). Det är Yarden, Kristian Lundbergs film om dagens arbetsliv, som visas. Kl 20.30 har Bibliotekets vänner en timmes förspel med Mats Sturesson, skådespelare, som läser ur aktuell arbetarlitteratur. Klass, kropp och arbete. Vilka författare skriver om det? Det hela utspelar sig vid Fria ordets hus på Ringsbergskullen i Växjö stad.

Många trevligheter väntar innan kommunpolitikens trevligheter drar igång från 8 augusti!

Häromdagen berättade jag om miljökämpen Börje Svenssons insändare med frågan hur det kan komma sig att stockholmarna släpper ut tusen kg koldioxid mindre än växjöborna enligt Compact of mayers. Jag tyckte det skulle vara bra och intressant med svar från kommunens hållbarhetsenhet. Idag har miljöberedningens ordförande Cheryl Jones Fur (MP) ett svar inne i Smålandsposten. Hon skriver att det är inte lätt att jämföra kommuner emellan, att det inte finns någon gemensam mall utan utsläppen mäts på olika sätt. Stockholmarnas låga utsläpp per capita beror på stor del fossilbränslefritt transportsystem. Jones Fur framhäver att i Aktuell Hållbarhets senaste rankning av kommunernas miljöarbete åkte Växjö upp till plats 6 och Stockholm ner till plats 17. Men om inte ens koldioxidutsläppen är JÄMFÖRBARA – vad betyder dessa placeringar EGENTLIGEN? Bättre att satsa på att förverkliga fullmäktiges goda miljömål och sluta fästa vikt vid dessa eviga rankningar. Så fort inte resultaten är så bra, så kommer det påståenden om att ”vi mäter olika saker”.

Under rubriken ”Män tjänar 6 600 mer i månaden i regionen” i dagens Smålandsposten får en sig till livs att det ha inte med kön att göra! Som exempel redovisas att vid lönekartläggning har gruppen medicinteknisk ingenjör och allmänsjuksköterska bedömts ha likvärdiga arbeten. Skillnaden i lön är dock 6 700 kr i månaden. Vårdförbundet har reagerat och vill ha en handlingsplan för att utjämna orättvisorna. Av artikeln framgår att Region Kronoberg menar att skillnaden i lön beror på att det är svårt att rekrytera ingenjörerna (78% män) ifråga. Därför har den gruppen marknadsmässiga löner. Men sjuksköterskor (91% kvinnor) växer på träd eller??? Vårdförbundet köper enligt artikeln inte resonemanget. Det är akut brist på sjuksköterskor, vårdplatser är stängda, påtalar förbundet. Den nuvarande regeringen har förbättrat reglerna om lönekartläggning. Från och med 2017 ska den omfatta alla arbetsgivare med mer än tio anställda och ske varje år. Borgerliga regeringen försämrade den. Bättre alltså men vad hjälper det om inte upptäckta brister i jämställdhet åtgärdas? Det handlar förstås i grund och botten om kvinnor och män och värdering av det som många kvinnor arbetar med respektive värdering av det som många män gör.

En häger står blick stilla på en brygga i sjön. Har stått där hela tiden jag suttit och skrivit, två timmar bortemot med diverse avbrott. Trevligt sällskap!

Carin Högstedt

160726