24. jul, 2016

Tolg Folk, Scensommar, människans villkor, Trafikplats Fagrabäck, 24 gr i vattnet

Semester. Kan inte kallas annat än semester. Simmar, cyklar, fikar, plockar lite ogräs, vattnar blommorna, kollar in fåglarna. Våra kära grannar som flyttade och gav oss två av sina stockrosor i avskedspresent – första blomman utslagen idag. Det var för 10 dagar sedan vi planterade och jag trodde inte det skulle funka, men det är liv i dem.

Däremot handlar nyheterna om död. Massakrer, terror, mord riktade mot barn och unga. Det skulle aldrig få hända ett Utöya igen. Nu händer det hela tiden, känns det som. Läste med intresse Kristina Lindquists krönika i DN igår, kulturbilagan. ”Får man ägna sig åt skönhet när allt är i gungning?”  Hon frågar sig: ”Vrider du blicken mot människans inre eller mot människans villkor?”  Villkoren, som denna sommar ter sig mer än vanligt fruktansvärda och som också är under omförhandling på ett osannolikt konvent, där det bara är den råa makten, det handlar om. En av deltagarna kan inta Vita Huset 8 november. I Turkiet fängslas och avskedas anställda i tusentals, dödsstraff kan införas och dit har EU med berått mod inklusive Sverige skickat flyktingarna.

Läs Kristina Lindquist, om du inte redan har gjort!

Årets varmaste dag (troligen) har börjat. Skönheten och idyllen är fantastisk, där jag sitter. Läge att fundera kring vad som är viktigt i livet och vad som kan göras för att människans villkor ska förbättras överallt. Förutsättningarna finns ju, men viljan, finns den hos tillräckligt många?

I eftermiddag till Tolg Folk, folkmusikfestival i Tolg i Växjö kommun. Det är femte året i rad som denna festival ordnas och där intäkterna går till välgörenhet, i år till Tuki Nepal, som bygger upp skolor och hus i Nepal efter jordbävningen. Ska bli roligt att vara där för första gången. Och på onsdag kväll är Emil Jensen och Melina Borglowe i Linnéparken. Ska inte missa det! Den kvällen är ett led i Växjö kommuns Scensommar, en rad föreställning med teater, musik, dans, nycirkus i hela kommunen, mycket för barn. Det bästa som Kultur- och Fritidsnämnden lanserat alla kategorier! Hela kommunen är med och vad jag förstår så är det mycket folk som kommer.

Satt i skuggan igår och totade ihop en artikel, som bygger på vad folk har svarat på remissen om Trafikplats Fagrabäck. Materialet hade räckt till flera artiklar, men nu har jag i alla fall skrivit en och skickat till Smålandsposten.

Nu första simturen. Har jag tur så träffar jag hägern, som jag skrämde när jag öppnade altandörren 5.30. Den satt tydligen precis i sjökanten. Den drog sig bortåt bastubryggan och dit ska jag strax simma.

Carin Högstedt

160724