21. jul, 2016

Refugees welcome, högsommar, giftiga leksaker, hembesök, koldioxid per person

Makalös sommardag – igen! 24 grader i skuggan, 22-23 i vattnet. Tog en tidig simtur, alldeles ensam i vattnet, bara en fisktärna och jag. Jag badar 50 m bort från lägenheten. Det är ingen allmän badplats, men resterna av betongfundament från sågverkets tid är kvar och bildar en brygga. Där finns en stege och den simkunnige kan kasta sig ut i vattnet. Det är djupt och en når inte botten, vilket kan vara lika bra. Det är mycket tegelstenar och liknande från sågverket kvar. Hur som helst. Gudomligt skönt att sträcka ut ett varv.

Anstränger mig att både cykla och simma dessa dagar, som annars är rätt slöa. 25 grader plus och jag blir blasé och skjuter upp det mesta. Vilket ju är ovanligt klokt beteende av undertecknad. Läser tidningarna något grundligare än vanligt, inklusive gratisdito. Förstår att jag missat Växjö kommuns inblandning i DN Debatt om hembesök i socialtjänsten i veckan (har bara DN fred-sönd och går sällan in på den digitala DN). Hembesöken som socialsekreterare ska göra i Växjö kommun är inte ägnade att uppmärksamma barns situation eller dylikt, vilket naturligtvis förekommer i dagsläget, utan nu ska bidragsfusk avslöjas. Ordförande i Nämnden för arbete och välfärd försvarar hembesöken med att det går att säga nej (Magazinet 21/7 s 6). –”enda skillnaden mot nu skulle vara att de mister sitt bistånd”. Känn på den!

Avbrott för simtur. 31 grader på altanen, där jag sitter och skriver. Mobilen överhettad. Går inte att använda förrän den svalnat, meddelas.

Intressant insändare av miljökämpen Börje Svensson idag i Smålandsposten. Börje har hittat siffror på Compact of Mayors hemsida, som redovisar att Växjö halkat långt ner på listan över miljövänliga kommuner och att Växjö kommuns invånare släpper ut 1000 kg mer koldioxid per person än Stockholms invånare. Jag har inte sett något pressmeddelande om denna ranking och lyckas inte hitta den på nätet heller. Men hoppas att hållbarhetsenheten i kommunen kan svara Börje. Ska också aktualisera kemikalieplanen, som ska komma 2016 enligt beslut i Miljöprogrammet och huruvida giftiga leksaker och utrustning på förskolorna är borta. Nyss köptes skyddsvästar in till barnen och de skickades tillbaka på grund av gifter i materialet. Växjö kommun ska göra upphandlingar som utesluter sådant. Inte lätt dock. Hur länge har kläder vi köper varit giftiga? Det är rätt nyligen som föräldrar börjat tvätta nya kläder innan barnen får använda dem.

Ca 15 kanoter passerar oss över sjön. Verkar vara ungdomar och de pratar engelska. Perfekt väder för kanoter idag. Nästan vindstilla.

Annika Stacke (L) har också skrivit en insändare i Smålandsposten idag. Den förtjänar att läsas. Hon skriver om och har erfarenhet av arbete bland nyanlända och speciellt utbildningssidan, som präst bland annat. Det behövs många studiecirkelledare t ex och även frivilliga. –Ja, det är så sant. Det finns verkligen en uppsjö av insatser att göra, både här hemma och i de flyktingläger i Grekland t ex, dit väldigt många flyktingar kommer nu. (Just det. Flyktingkrisen är inte över, inte för de som flyr.) Refugees welcome är en av flera organisationer som ställer om sitt bistånd från mottagande här till de platser, där de samlas i oerhört svåra omständigheter. Den fråga jag varje dag numera ställer mig själv är: Var gör en mest nytta? Hur dela på frivilligt arbete i någon organisation och politiken. Den senare tar lätt överhanden tidsmässigt.

Carin Högstedt

160721