14. jul, 2016

Shit! Blåbär o vinbär, Toftasjön runt, Näktergalen, Greider, jämställd ETC

Shit! De som känner mig vet att jag är noggrann med fakta och påläst till sammanträden. Men jag erkänner: Jag har haft beslutet om Näktergalsprojektet i kommunstyrelsen på dagordningen och inte reagerat. Jag har missat det – annars hade jag reagerat. Jag vet nämligen vad Näktergalen handlar om och anser det vara mycket bra. Nu hade Smp en artikel om min interpellation om projektet idag där det framgår att jag själv deltagit i beslut. Som sagt; jag har missat i ett ärende som handlade om hur statsbidragen till ”utanförskapsområdet” Araby ska användas. Sånt händer i politiken, men det ska inte hända mig. Det förändrar dock inte min inställning till Näktergalen! Såg att ett par politiska fiender gottar sig på facebook åt min fadäs. Det bjuder jag på. En av dem ägnade för övrigt gårdagen åt at klanka på Smp för att de hade Alexander Skarsgård på tidningens framsida…

Desto roligare med väldigt kunniga brev om sjöfåglarna och vad som kan göras för att rädda dem åt framtiden! Tack! Jag tar med mig all kunskap och alla förslag till höstens debatt och beslut om möjliga åtgärder. Finns enkla och snabba sådana, men humusrika vatten som gör att fåglar inte hittar mat är knepigare. När det gäller båttrafik och skotrarna som ger svallvågor, så är det politiska beslut som krävs, beslut som inte är populära hos alla. Kort sagt: Information om önskvärt beteende, klimat- och miljöåtgärder och begränsning av människors framfart som om vi har hur många jordklot som helst, om detta tar slut.

Cyklade Toftasjön runt på förmiddagen. Det tar ca 1 timme i lugn takt. Plockade lite blommor vid vägkanten och såg ett och annat blåbär.

På ledarsidan i gårdagens Dagens ETC skriver Göran Greider om ”Sverige är fanatstiskt”. Han inleder med att han inte vet vem som kom på denna slogan. Jag vet inte heller men kanske Stefan Edman, som i alla fall skrivit en bok med den titeln. Greider skriver om Björn Borg som blev ett varumärke, om globaliseringen som borde kallas världskapitalismen istället, om nationer och nationalismen, om statens roll och kapitalets, om att när Sverige till och med har välfärdsoligarker så återstår bara den nationalistiska retoriken; Sverige är fantastiskt. Mycket bra skrivet! tycker jag. I dagens Dagens ETC finns en genomgång av hur de genomfört sitt feministiska uppdrag hittills och dagens ledarskribent, Andreas Gustavsson, redogör för varför tidningen ska vara jämställd och hur de går tillväga. Men det finns fler utmaningar:  Klass, mångfald, stad&land som de ska ta itu med på samma sätt som jämställdheten.

Försökt hitta boende en helg i augusti åt mig, maken L och mina tre bröder med respektive för den traditionella släktletarhelgen. Tänkte vi skulle gå på djupet i Vena socken framför allt, men det boende jag tänkt (Klosters gård) hade inte en stuga ledig. Verkar vara full fart på turismen var mitt intryck på nätet när jag letade efter alternativ. Det blev preliminärt Corallen i Oskarshamn. Det blir bra, beprövat hotell med toppenläge.

Fin kväll verkar det bli! Maken L plockat vinbär flera dagar, våra och grannars som avstår sina. Fryses in som de är.

Carin Högstedt

160714