13. jul, 2016

Barnbarnslycka, Sydostleden, tillgänglighet, diskriminering, loppisar, Trafikplats Fagrabäck

Efter en dag med alla tre barnbarnen med föräldrar här plus mina övriga döttrar har lugnet lägrat sig över altanen. Blåsten har lugnat sig. Lilla Julia två år, maken L.s barnbarn och min bonus, träffar vi inte så ofta. Hon bor i Lund. Nu var de här idag och vi hade det jättetrevligt i den nära miljön. Vi var på lekplatsen 25 m bort.  Vi kollade badmöjligheterna men badade bara fötterna. Så kom Kajsa och Noah, barnbarnen som vi träffar ofta, bosatta bara 9 km bort. Julia uppskattade verkligen deras sällskap. Utesittarväder men med lite kylig blåst. Blandsaften gick åt. Bara ett glas i golvet.

Sydostleden mellan Växjö och Simrishamn har väckt uppmärksamhet, positivt och negativt. Lysande idé som är i hamn efter tio års planering och arbete, men som uppmärksammats negativt för att – som det verkar – genom Växjö kommun är leden inte cykelvänlig. Det är grusunderlag, vilket måste kunna accepteras, men det måste vara packat och kännas säkert. När jag gjorde ett försök att cykla till Ingelstad från Växjö för ett par år sedan, så blev jag upprörd över statusen. Nu har andra blivit det. Så nu gör vi i Vänsterpartiet en ”politisk” cykeltur tillsammans för att själva kunna avgöra om och vilka förbättringar som behövs. Alla som vill delta är välkomna: Onsdag 3 augusti kl 10.00 samling vid Turistbyrån på Växjö stads stortorg. Vi räknar med att äta lunch på Solvikens pensionat i Ingelstad ca kl 12.00. Tillbaka igen ca kl 15.00. Anmälan för lunchbokning till Örjan Mossberg, tel 0706440386. Så välkommen att hänga med! Vi tar fram kartor och information om leden.

Fått uppskattning för min artikel i gårdagens Smålandsposten om sjöfåglarna och framtiden. En granne till exempel hade också noterat att skäggdoppingen inte längre häckar i Toftasjön. Den var länge ett stående inslag i livet här när den kom förbi med alla ungarna på ryggen. För tre år sedan försvann den. Vattenskotrarna är desto mer frekventa och svallvågorna förstör häckningen. Artikeln finns att läsa på www.vvaxjo.se. En bra sammanfattning finns i Kronobergs ornitologiska förenings skrift MILVUS nr 2 2016. Själva rapporten på nästan 100 sidor om inventering av sjöfåglarna i Helgasjön 2015 finns på tekniska förvaltningen Växjö kommun. Osäker på vem som ska kontaktas om en vill läsa hela den mycket intressanta rapporten, men återkommer om det.

En helsida i Smp igår om den lagskärpning i diskrimineringslagen som är aviserad. När lagen äntligen inkluderade personer med funktionsvariationer, så gjordes den tandlös genom att undanta alla företag med mindre än tio anställda. Så endast 90% av privata företag behövde bry sig. Stackars dem! De behöver också fler kunder. Nu tänker den här regeringen ändra så att alla företag omfattas. Sägs det i alla fall. Och reportaget är jättebra. Min vän Thomas Johansson uttalar sig och han vet vad han pratar om. Han tycker lagändringen är rätt och riktig. Så på slutet i artikeln kommer det något som får blodet att isa sig: Tidningen har noterat att Växjö kommun har infört en tillgänglighetslinje, ett sätt att rätta till anmälda enkla tillgänglighetshinder i vardagen omgående. Den har till och med hyllats som bra initiativ i Almedalen! Nu testar Smp den. Resultatet är bedrövligt. Säger inte mer. 2012 fick (V) genom motion från undertecknad bifall till en … tillgänglighetslinje i fullmäktige. Sedan blev det tyst. Ska det nu upprepas? Vissa saker – som tillgänglighet – står långt ner på dagordningen, utan tvekan. Men så långt ner att ”nya” förslag från moderatledda styret i Växjö kommun totalt negligeras efter att ha pressmeddelats om? Om det togs på allvar så skulle ju all berörd personal ha informerats om vad som gäller!

Har skummat igenom remissvaren på Trafikplats Fagrabäck. Jag är imponerad över engagemanget och förslag till alternativ från medborgarna. Jag ska sortera och skriva ner vad som är den mest frekventa kritiken och vad som föreslås istället för en gigantisk trafikplats som inte är lösningen på framtidens transporter. Det är ett av många sommarjobb som jag ger mig själv.

Vacklar lite vad de lediga veckorna ska användas till. Skulle kunna ägna mig åt att göra min släktforskning begriplig. Eller inte. Finns så mycket. Har i alla fall bevistat Bergveckan och diverse loppisar. Besökte även Skruvs glasbruk, dess museum – så mycket vi inte visste om det! – och loppisen i samma hus. Läser med stort intresse inblicksserien om tågstopp Skruv i Smp! Inte enkelt.

Carin Högstedt

160713