10. jul, 2016

Näktergalen, Dädesjö, Almedalens Sverigetävling, Bergveckan, AKBs tal

”Sverige bör lära av andra” är rubriken på Tove Lifvendahls ledare i SvD idag. Det känns hugnesamt efter det skyfall av ”Sverige” som bäst på allt, utom möjligen festivaler och integration, efter ett enda crescendo av ”Jag älskar Sverige”, som öst ut från Almedalen och partiledarna en hel vecka. Lifvendal skriver om att vi kan lära av Kanada vad gäller flyktingpolitik och integration. Tål att läsas. Vad jag förstår (var på studieresa i Toronto med omnejd för ett antal år sedan ) så är bakgrunden till alltihop att hela landet är överens om att mångfald är positivt. Det synsättet för förhärskande. Det är det inte i Sverige.

Jag älskar Sverige. Men efter den här veckan kommer jag inte att skriva eller säga det. Det blev bara för mycket nationalism. Jag älskar dessutom andra platser: Parc Les Ecrins i franska Alperna, där jag kan känna många stigar under fötterna efter att ha vandrat otaliga gånger utmed, upp och ner. Bara ett exempel.

Anna Kindberg Batra talade igår och jag lyssnade, lite motvilligt. Började med ”svenska värderingar”. ”Den som inte arbetar sviker svenska värderingar.” Värderingen att arbeta och göra rätt för sig är alltså inte ens nordisk eller europeisk. Sa inte Annie Lööf (C )  att de svenska värderingarna är universella? Människors lika värde? Barnkonventionen? Mänskliga rättigheter? Nog är de universellt omfattade på det stora hela.

AKB tog upp festivalerna och sexuella trakasserier, våldtäkter. Sexuella ofredanden på festivaler och liknande ökar. Om reellt (fler festivaler, fler besökare) eller att vi är mer benägna att anmäla är alltid svårt att veta. Det är inget nytt. Alla vi som rörde oss på liknande tillställningar för 50 år sedan vet att det var inte riskfritt. Vi var alltid två tjejer. Men skammen låg på oss, om något inträffade. ”Nej är nej”, säger AKB och har med det väl tagit ställning för en samtyckeslag, som Sexualbrottsutredningen snart lägger fram. Finns där då också det nya att skapa en ny brottsrubricering: Grovt sexuellt ofredande, minst 9 månaders fängelse och utvisning? Eller dök det bara upp igår?

AKB vill ha ”flyktingpaus”, NATO, EU ska göra rätt saker, långsiktigt hållbara finanser, 0-tolerans mot dåliga skolor, förstajobbetanställningar, krav att delta i SFI för at få asyl, ”ingen ska skolka sig in i Sverige”.

Vann hon Sverigetävlingen? Den som säger Sverige flest gånger i sitt tal får kanske en guldstjärna. Men av vem?

En bra sak i AKBs tal. Hon berättade om ett gäng ensamkommande som börjat etablera sig i Visby. Lärde sig svenska, var med i fotbollslaget osv. DÅ ska de flyttas. Jag håller med. Barn/ungdomar som snabbt rotar sig och är på väg att komma hem – de ska inte flyttas runt i onödan.

Nu till Bergveckan i eftermiddag. Men också skriva en interpellation om nerläggning av projekt Näktergalen. Näktergalen finns i flera länder och är ett mentorsprojekt mellan universitet och grundskolan, i Växjös fall mellan Linnéuniversitetet och Växjö kommun. Det har pågått i sju år och gett 300 studenter och lika många barn möjligheter att träffas och prata med varandra. Sådär 3 750 möten har det blivit.

Först har Integrationsberedningens ledamöter Oliver Rosengren (M) och Magnus P Wåhlin (MP) skrivit insändare om att Växjö kommun ska bli bästa integrationskommunen. Så kommer två svar på det och berättar ingående om Näktergalens betydelse för barn, studenter, integration och framtiden. Värt några frågor i fullmäktige.

Dädesjös föräldrar överklagade rektorns och utbildningsnämndens beslut att flytta barn från Dädesjö till Braås. Överklagningarna prövas individuellt. En förälder har fått rätt hittills. Grattis! säger jag, ensam bland politiker som hävdade att det gick inte rätt till. Förändringar kan vara nödvändiga, men föräldrar och barn ska vara delaktiga i processerna.

160710

Carin Högstedt